Η 10ήμερη «μάχη» της Γουχάν – Πώς έκανε μαζικά τεστ σε πάνω από 9 εκατ. ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες

Η 10ήμερη «μάχη» της Γουχάν – Πώς έκανε μαζικά τεστ σε πάνω από 9 εκατ. ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες
epa08199489 A staffer works in the pop-up Huoyan Laboratory specialized in the nucleic acid test on the novel coronavirus (2019-nCoV) in Wuhan, Hubei province, China, 06 February 2020 (issued 07 February 2020). The P2-level biosafety lab was built in five days, designed to perform 10,000 coronavirus tests per day to cope with the outbreak. The virus, which originated in the Chinese city of Wuhan, has so far killed at least 638 people and infected over 31,000 others, mostly in China. EPA/SHEPHERD ZHOU CHINA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η απόφαση να υπάρξουν μαζικά τεστ στην πόλη που υπήρξε το επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19 προέκυψε από μία αύξηση στα ασυμπτωματικά κρούσματα – δηλαδή σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό αλλά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα της νόσου.

της Naomi Xu Elegant

Στις 15 Μαΐου, οι τοπικές αρχές στην πόλη Γουχάν της Κίνας ξεκίνησαν μια φιλόδοξη εκστρατεία εξέτασης για κορωνοϊό του συνόλου των κατοίκων της, που ανέρχονται στα 11 εκατομμύρια άτομα!

Η απόφαση να υπάρξουν μαζικά τεστ στην πόλη που υπήρξε το επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19 προέκυψε από μία αύξηση στα ασυμπτωματικά κρούσματα – δηλαδή σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό αλλά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα της νόσου. Η αύξηση αυτή ενέτεινε τους φόβους για ένα πιθανό δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

Τα παιδιά κάτω των 6 ετών και οι άνθρωποι που είχαν εξετασθεί πρόσφατα εξαιρέθηκαν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Και πλέον, η Γουχάν φτάνει στον στόχο της, με τον αριθμό των κατοίκων της που έχουν εξετασθεί για κορωνοϊό να ξεπερνάει τα 6,5 εκατομμύρια. Κι όλο αυτό σε 10 μόλις μέρες!

Πώς κατάφεραν οι κινεζικές αρχές τον συγκεκριμένο άθλο;

Για την εκστρατεία μαζικών τεστ δόθηκαν 140 εκατομμύρια δολάρια περίπου, με τις τοπικές αρχές να καλύπτουν το κόστος της εξέτασης καθώς και την αμοιβή του ιατρικού προσωπικού που απασχολήθηκε για να υλοποιηθεί το πρότζεκτ. Οι ιατροί και οι νοσηλευτές επισκέφθηκαν ηλικιωμένους και ανάπηρους κατ’ οίκον, αναζήτησαν ξένους εργάτες σε κατασκευαστικά έργα, και έστησαν σκηνές για τη διενέργεια τεστ σε επιλεγμένα σημεία εντός του αστικού ιστού.

Συνολικά, έχουν συλλεχθεί δείγματα από πάνω από 9 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή σχεδόν από 90% του στόχου που τέθηκε από την εκστρατεία. Πάνω από 6,5 εκατομμύρια δείγματα έχουν ήδη εξετασθεί, ενώ τα υπόλοιπα είναι ακόμα στη φάση της επεξεργασίας.

Όταν η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο διενέργειας μαζικών τεστ στις 11 Μαΐου, το αποκάλεσε «10ήμερη μάχη». Την πρώτη μέρα, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 113.000 τεστ. Και μια εβδομάδα μετά, στις 22 Μαΐου, εξετάσθηκαν 1,47 εκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από το 10% του πληθυσμού της πόλης – σε μία μόνο μέρα!

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, την ίδια μέρα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης διενεργήθηκαν μόλις 45.000 τεστ ενώ συνολικά οι πολιτειακές αρχές της Νέας Υόρκης έχουν πραγματοποιήσει 1,7 εκατομμύρια τεστ.

Η «10ήμερη μάχη» στη Γουχάν έληξε και επισήμως στις 24 Μαΐου, με την ολοκλήρωση της συλλογής δειγμάτων από πάνω από 9 εκατομμύρια άτομα.