Οι «27» της ΕΕ αποχαιρετούν τη Βρετανία με «βαθιά λύπη»

Οι «27» της ΕΕ αποχαιρετούν τη Βρετανία με «βαθιά λύπη»

Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο θα παίξουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, δηλώνει η Μέρκελ.

Τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, εκφράζει η κοινή δήλωση των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών, σύμφωνα με το προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται».

Επιπλέον, στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται πως υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «μεθοδευμένα», ενώ υπογραμμίζεται πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει», «κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί μια «μακρά περίοδος αβεβαιότητας».

«Δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ» επισημαίνει το προσχέδιο της δήλωσης, στο οποίο αναφέρεται: «Μόλις αυτή η κοινοποποίηση παραληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Επίσης, στο προσχέδιο εκφράζεται η ελπίδα των «27» να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο «στενός εταίρος της ΕΕ», αναμένοντας να δηλώσει η Βρετανία τις «προθέσεις» της, προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Επίσης, οι «27» εκφράζουν, μέσω της δήλωσης, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως: «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε, στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί από την τρέχουσα κατάσταση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο» συνεχίζει η κοινή δήλωση των «27» προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο».

«Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, αναφορικά με την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων» συμπληρώνει η κοινή δήλωση και καταλήγει: «Γι ‘αυτό ξεκινάμε σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».

Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο θα παίξουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί κατα τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική τους σχέση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής των 27.

Την αποφασιστικότητα των «27» να παραμείνουν ενωμένοι και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, υπογράμμισε o Nτ. Τουσκ.

Την αποφασιστικότητα των «27» χωρών μελών της ΕΕ να παραμείνουν ενωμένα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τούσκ ανέφερε ότι οι «27» θα συζητήσουν και πάλι για το μέλλον της Ένωσης και τις νέες προκλήσεις το Σεπτέμβριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.

Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι σε μια «ιστορική στιγμή» οι «27» συζήτησαν τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρώπη και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, έως ότου κοινοποιήσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Οι «27» συμφώνησαν, επίσης, ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει «στενός εταίρος» της ΕΕ στο μέλλον και κατέστησαν σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή όλων των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι σε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27», σήμερα το πρωί, ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία», ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα ακούσω προσεκτικά αυτά που θα μου πει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύουμε να αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας. Δεν είναι δικό μας καθήκον, ούτε δική μας δουλειά», δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.