Οι 5 νικητές της τεχνολογίας που δεν θα ήθελαν να τελειώσει ποτέ το 2021

Οι 5 νικητές της τεχνολογίας που δεν θα ήθελαν να τελειώσει ποτέ το 2021
Meta Platforms Inc. logo is pictured through a magnifying glass in this illustrative photo taken in Kyiv on 29 October, 2021. Facebook renames itself to new company brand Meta, Chief of Facebook Mark Zuckerberg said on 28 October 2021. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Παρ’ όλη την αναταραχή και την αποδιοργάνωση που μας έφερε το 2021, κάποιοι στον τομέα της τεχνολογίας είχαν μια εξαιρετική χρονιά.

Από έναν σταθερό γίγαντα μέχρι ένα πληγωμένο αλλά ακόμα ζωντανό μεγαθήριο, ιδού οι επιλογές της στήλης Data Sheet του Fortune για τους πέντε κορυφαίους νικητές του κόσμου της τεχνολογίας για το 2021:

Alphabet

Ήταν μια ήσυχη χρονιά για τη μητρική εταιρεία της Google. Ένα μέτριο αντιμονοπωλιακό πρόστιμο εδώ, μια μικρή εσωτερική διαμάχη εκεί… Αλλά κατά τα άλλα, η Alphabet συνέχισε να προχωράει μπροστά το 2021, με μεγάλη επιτυχία.

Η εταιρεία σημείωσε τρία εντυπωσιακά τρίμηνα στην αρχή της χρονιάς, ενισχυμένη από τα ισχυρά διαφημιστικά έσοδα της Google και του YouTube. Ενώ οι ανταγωνιστές δέχθηκαν σκληρά χτυπήματα από τις μεταρρυθμίσεις της Apple για την προστασία της ιδιωτικότητας, οι οποίες εμπόδισαν τις εταιρείες να επωφελούνται από τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από τα iPhone των πελατών, η Alphabet και η δραστηριότητα διαφημίσεών της ευδοκίμησε.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άλμα 67% από την αρχή του έτους, η καλύτερη επίδοση μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών, με μεγάλη διαφορά και υπερδιπλάσια εκείνης του δείκτη S&P 500. Η Alphabet θα εισέλθει στο νέο έτος με μεγάλη δυναμική, ωθούμενη από ένα φανταστικό 2021.

Οι «ταύροι» του blockchain

Θεωρήστε το 2021 ως τη χρονιά που το blockchain έγινε mainstream, με τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs να εκτοξεύονται στη δημόσια σφαίρα και τον τομέα των μη εισηγμένων εταιρειών.

Η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς crypto σχεδόν τριπλασιάστηκε φέτος στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την CoinMarketCap, ενώ οι New York Times ανέφεραν ότι οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν ρίξει περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων και blockchain το 2021. Τα non-fungible tokens, ή NFTs, απογειώθηκαν, ωθούμενα από την εντυπωσιακή πώληση ενός έργου τέχνης Beeple αξίας 69 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο. Και το Web3, η εκκολαπτόμενη εξέλιξη του Διαδικτύου που βασίζεται στο blockchain, αναδύθηκε περαιτέρω.

Ηα βεβαιότητα παραμένει σχετικά με το μέλλον του blockchain, ιδίως δεδομένης της αστάθειας των κρυπτονομισμάτων και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των νομοθετών για τη ρύθμιση. Αλλά το ψηφιακό μέλλον έχει φτάσει.

Frances Haugen

Η ιστορία μπορεί να αναδείξει το 2021 ως τη χρονιά της Frances Haugen – ή θα μπορούσε να αποδειχθεί μια απλή υποσημείωση.

Η πληροφοριοδότρια του Facebook έβγαλε στη φόρα κάθε είδους …άπλυτα εναντίον του πρώην εργοδότη της, κινητοποιώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους υποστηρικτές της ιδιωτικότητας και τους γονείς των εθισμένων στο Instagram παιδιών. Έγινε όχι απλώς ένα cause célèbre, αλλά και μια ψύχραιμη φωνή για το πώς πρέπει να περιοριστούν οι υπερβολές των κοινωνικών μέσων σε μια κρίσιμη καμπή της ανάπτυξής τους.

Ο χρόνος θα δείξει αν η Haugen βοήθησε στην επίτευξη νέων κανονισμών και αν οι όποιοι κανόνες επιβληθούν από την κυβέρνηση αποδειχθούν τελικά θετικοί. Τουλάχιστον, κανείς δεν μας έκανε να μιλήσουμε περισσότερο από τη Frances φέτος.

Υποστηρικτές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

Μετά από χρόνια ανεμπόδιστων συγχωνεύσεων και ενοποίησης της αγοράς, η παλίρροια άρχισε να αντιστρέφεται κατά του Big Tech το 2021.

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ενέτειναν τον έλεγχο της Amazon, της Google, του Facebook και άλλων, επιβάλλοντας πρόστιμα δισεκατομμυρίων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε δύο ένθερμους επικριτές των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών της χώρας για να ηγηθούν βασικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων περί ανταγωνισμού στην αγορά. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου δρομολόγησαν πρωτοποριακές έρευνες περί παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κατά του Facebook και της Nvidia, αντίστοιχα.

Όλα αυτά θέτουν τις βάσεις για μεγαλύτερες αναμετρήσεις μεταξύ της Silicon Valley και των εποπτικών αρχών το 2022 και μετά.

Meta

Τίποτα δεν φάνηκε να πηγαίνει καλά για το… πρώην Facebook φέτος. Η πλατφόρμα της εταιρείας συνέβαλε στην υποδαύλιση της επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου από εξεγερμένους υπέρ του Trump. Οι αλλαγές στους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων της Apple έκοψαν τα κέρδη από τη διαφήμιση. Μία πληροφοριοδότρια αποκάλυψε επιβαρυντικές έρευνες και πληροφορίες σχετικά με τη ζημιά που προκαλούν το Facebook και το Instagram. Οι ειδήμονες χλεύασαν ατελείωτα μια αδέξια μετονομασία και μια στροφή στο νεφελώδες metaverse.

Πώς θα μπορούσε λοιπόν η Meta να είναι νικήτρια;

Επειδή επέζησε. Παρά τον καταιγισμό των αρνητικών πρωτοσέλιδων, η Meta εξακολούθησε να παρουσιάζει σταθερή αύξηση των εσόδων, των λειτουργικών κερδών και των καθημερινών ενεργών χρηστών. Η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 22% από την αρχή του έτους, περισσότερο από την Amazon και το Netflix, και μόνο λίγο πίσω από την Apple. Εντωμεταξύ, οι αντίπαλοι TikTok, Snapchat και Twitter δεν εκμεταλλεύτηκαν ιδιαίτερα τον προβληματικό γίγαντα και οι θορυβώδεις Αμερικανοί νομοθέτες σημείωσαν μικρή πρόοδο στη ρύθμιση των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης.

Η Meta αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων ενόψει του 2022, ειδικά αν οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Αλλά προς το παρόν, η ταλαιπωρημένη Meta παραμένει ένας μαχητής βαρέων βαρών.

Πηγή: Fortune.com