Οι 7 μύθοι των ESG, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

Οι 7 μύθοι των ESG, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
epa09562862 A stop traffic sign in front of the steaming tower of the coal-fired power plant Datteln 4 in Datteln, Germany, 02 November 2021 (issued 04 November 2021). The production of carbon-based energy is one of the main sources of environmental pollution worldwide and the black coal consuming plant was controversial already before launched in May 2020. Germany, a coal extracting country, is striving to abolish coal and nuclear power and to convert to renewable energies, one of the main topics of the COP26. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μύθοι που αναφέρουν οι ερευνητές καλύπτουν ουσιαστικά όλους τους τομείς που αφορούν την εκτέλεση των πρακτικών και των μέτρων ESG.

της Sheryl Estrada

Μια ομάδα ερευνητών επιθυμεί οι εταιρείες της Αμερικής να εργαστούν για την εξάλειψη της αβεβαιότητας γύρω από τις πρακτικές και τα metrics που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG).

Έκανα μια συζήτηση με τον David Larcker, ομότιμο καθηγητή λογιστικής στο Stanford Graduate School of Business. Ο Larcker και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν πρόσφατα την έκθεση, Seven myths of ESG. Ο ίδιος λέει ότι η χρήση της λέξης «μύθοι» είναι από ακαδημαϊκούς που προσπαθούν να είναι προκλητικοί για να δώσουν έμφαση σε ένα μεγαλύτερο ζήτημα.

«Είμαι πραγματικά υπέρ της ποικιλομορφίας και πραγματικά υπέρ του κλίματος», μου είπε. Αλλά ο Larcker και άλλοι στην ομάδα πιστεύουν ότι υπάρχουν υποθέσεις σχετικά με τα ESG που «πρέπει να αποσαφηνιστούν».

Ο καθηγητής δίνει ένα παράδειγμα: «Ωραία, κλείνετε τα ανθρακωρυχεία λόγω του προβλήματος του άνθρακα. Και αυτό βελτιώνει πραγματικά το “E” στα ESG. Αλλά το “S” γίνεται ξαφνικά σημαντικό. Έχεις ένα μάτσο ανθρώπους που είναι στα 50 τους, ήταν ανθρακωρύχοι, τι θα κάνουν; Εγείρονται πραγματικά σοβαρά ζητήματα».

Οι επτά μύθοι που αναφέρονται:

  1. Συμφωνούμε για τον σκοπό των ESG
  2. Τα ESG προσθέτουν αξία
  3. Μπορούμε να καταλάβουμε αν μια υποτιθέμενη δραστηριότητα ESG είναι πράγματι ESG
  4. Η ατζέντα ESG μιας εταιρείας είναι σαφώς καθορισμένη και καθοδηγείται από το διοικητικό συμβούλιο.
  5. Το G (Διακυβέρνηση) ανήκει στα ESG
  6. Οι αξιολογήσεις ESG μετρούν πραγματικά την ποιότητα ESG
  7. Η υποχρεωτική δημοσιοποίηση θα λύσει το πρόβλημα

Οι μύθοι που αναφέρουν οι ερευνητές καλύπτουν ουσιαστικά όλους τους τομείς που αφορούν την εκτέλεση των πρακτικών και των μέτρων ESG. Μαζί με κάθε μύθο, δίνουν παραδείγματα για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους. Για παράδειγμα, ο μύθος #4: «Μια μελέτη της Willis Towers Watson διαπιστώνει ότι, ενώ οι μισές από τις εταιρείες του δείκτη S&P 500 περιλαμβάνουν metrics που σχετίζονται με τα ESG στα ετήσια προγράμματα μπόνους τους, μόνο το 4% συνδέει την αξία των μακροπρόθεσμων απολαβών, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των CEO, με την επίτευξη των στόχων ESG. Αντίθετα, οι περισσότερες εταιρείες φαίνεται να αναπτύσσουν προτεραιότητες και επενδύσεις ESG ως αντίδραση σε εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις».

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εικονικής εκδήλωσης Modern Board του Fortune, μέλη ΔΣ εταιρειών εξήγησαν πώς η αυξανόμενη ζήτηση για περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα δημιουργεί πιέσεις στη διακυβέρνηση. «Έχουμε υπαλλήλους που πιέζουν σκληρά κάθε διευθύνοντα σύμβουλο που υστερεί σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η Amy Chang, μέλος ΔΣ στις εταιρείες Disney, Procter & Gamble, Marqeta, SambaNova και Pragma. Τα στελέχη συζήτησαν τις βέλτιστες πρακτικές για τη μέτρηση των ESG. Αλλά αυτό που κάνει την τυποποίηση των μέτρων ESG τόσο δύσκολη είναι ότι η σχέση ενός οργανισμού με την κοινωνία και το περιβάλλον μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον κλάδο του, σημείωσαν.

Ρώτησα τον Larcker πώς μπορούν οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με τα ESG τα επόμενα χρόνια. «Ξεκινάει με το να αναρωτηθούμε κάποια στιγμή: είναι αυτά τα δεδομένα πραγματικά σωστά;» απάντησε. Υπήρξαν πολλές δεσμεύσεις DEI από εταιρείες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, είπε ο Larcker. «Τι έκαναν στην πραγματικότητα οι εταιρείες; Και είχαν τον επιθυμητό αντίκτυπο;».

Όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές στα ESG συνολικά, «νομίζω ότι αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι κάποιες πραγματικά λογικές εταιρείες θα εμφανιστούν και θα δώσουν τον τόνο», δήλωσε ο Larcker. «Και στη συνέχεια θα ανταμειφθούν από τους μετόχους και τα ενδιαφερόμενα μέρη τους». Και άλλες θα ακολουθήσουν.

Πηγή: Fortune.com