Η ABB “ρίχνει” 280 εκατ. δολάρια σε νέο εργοστάσιο ρομποτικής στη Σουηδία

Η ABB “ρίχνει” 280 εκατ. δολάρια σε νέο εργοστάσιο ρομποτικής στη Σουηδία
epa07476444 A robot at the fair stand of the company 'ABB' at the Hannover Industry Fair (Hannover Messe) in Hanover, Germany, 31 March 2019. From 01 April to 05 April, 6,500 exhibitors from 75 countries show their products during one of the World's leading fairs for industrial goods. Main focus of the Hannover Messe 2019 is on Artificial Intelligence and the new mobile standard 5G. EPA/JENS SCHLUETER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εγκαταστάσεις θα συμπληρώσουν το νέο σουηδικό εργοστάσιο, στην Βαστέρα, το οποίο αναμένεται να εξυπηρετεί κυρίως Ευρωπαίους πελάτες όταν ανοίξει το 2026.

Η ABB δαπανά 280 εκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο ρομποτικής στη Σουηδία, δήλωσε ο ελβετικός όμιλος μηχανικής και τεχνολογίας την Τετάρτη. Στόχος της εταιρείας είναι να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από πελάτες που μεταφέρουν την παραγωγή από την Ασία για να αποφύγουν εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχουν επίσης κάνει ορισμένους κατασκευαστές και άλλους χρήστες ρομπότ να επανεξετάσουν το κατασκευαστικό τους αποτύπωμα και να μετακινήσουν την παραγωγή μακριά από την Κίνα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ABB, Bjorn Rosengren, δήλωσε ότι η εταιρεία του έβλεπε αποδεικτικά στοιχεία για αυτήν την τάση “μετακόμισης”, αν και η εταιρεία του εξακολουθεί να παραμένει προσηλωμένη στην Κίνα.

«Υπάρχουν πιθανώς κάποιες, ειδικά αμερικανικές, εταιρείες που διστάζουν να επενδύσουν στην Κίνα και ίσως να το κάνουν σε άλλες ασιατικές χώρες», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η κινεζική οικονομία έχει βιώνει μια πιο αδύναμη, από την αναμενόμενη, ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19, είπε ο Rosengren, αν και παρέμεινε θετικός για τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της χώρας.

«Είναι η μεγαλύτερη αγορά ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι η Κίνα θα παραμείνει ισχυρή, παρόλο που θα είναι περισσότερο εσωτερικά και όχι τόσοσε διεθνές επίπεδο», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά ρομπότ στον κόσμο, θα παραμείνει ζωτικής σημασίας για την ABB, πρόσθεσε, με την εταιρεία να μην έχει σχέδια να περιορίσει τις επενδύσεις της στη χώρα.

Η ελβετική εταιρεία άνοιξε πέρυσι ένα εργοστάσιο ρομπότ αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων στη Σαγκάη, ενώ παράλληλα επέκτεινε επίσης τις εγκαταστάσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εγκαταστάσεις θα συμπληρώσουν το νέο σουηδικό εργοστάσιο, στην Βαστέρα, το οποίο αναμένεται να εξυπηρετεί κυρίως Ευρωπαίους πελάτες όταν ανοίξει το 2026.

Η νέα εγκατάσταση θα ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα κατά 50% για να καλύψει τη ζήτηση για ρομπότ στην Ευρώπη που αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% ετησίως.

Η ρομποτική θα παραμείνει «απολύτως, σίγουρα» βασικό μέρος της ABB, πρόσθεσε ο Rosengren, με τις πρόσφατες βελτιώσεις στην απόδοση του τμήματος να είναι βιώσιμες.

Πολλοί πελάτες θέλουν περισσότερο τοπικό ανεφοδιασμό, ειδικά αφού προέκυψαν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η ABB, η οποία ανταγωνίζεται την ιαπωνική Fanuc Corp και την κινεζικής ιδιοκτησίας Kuka ήδη προμηθεύει ρομπότ σε εταιρείες όπως η BMW, η Scania και η Volkswagen.

“Η τάση της παγκοσμιοποίησης έχει μειωθεί λίγο και κάθε εταιρεία ασχολείται με την αλυσίδα εφοδιασμού της”, δήλωσε ο Rosengren. «Γίνεται πιο τοπικό για ντόπιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: