Η αυτόματη οδήγηση είναι «κακή» και «πολύ ανώριμη» λέει ο συνιδρυτής της Tesla

Η αυτόματη οδήγηση είναι «κακή» και «πολύ ανώριμη» λέει ο συνιδρυτής της Tesla
--FILE--A Chinese driver tries out the autopilot function while driving a Tesla Model S electric car on a highway in Beijing, China, 29 October 2015. Tesla said on Wednesday (10 August 2016) that one of its cars had crashed in Beijing while in 'autopilot' mode, with the driver contending sales staff sold the function as 'self-driving', overplaying its actual capabilities. Tesla said it had reviewed data to confirm the car was in autopilot mode, a system that takes control of steering and braking in certain conditions. The company, which is investigating the crash in China's capital last week, also said it was the driver's responsibility to maintain control of the vehicle. In this case, it said, the driver's hands were not detected on the steering wheel. The crash, Tesla's first known such incident in China, comes months after a fatal accident in Florida, which turned up pressure on auto industry executives and regulators to tighten rules on automated driving technology. A 33-year-old programer at a tech firm, Luo Zhen was driving to work and engaged the autopilot function as he often does on Beijing's highways, he said. Luo said his car hit a vehicle parked half off the road. The accident sheered off the parked vehicle's side mirror and scraped both cars, but caused no injuries. (Photo by Xiao xiao / Imaginechina / Imaginechina via AFP) Photo: AFP
H λειτουργία αυτόνομης οδήγησης, FSD, έχει διχάσει το κοινό παρά την θερμή υποστήριξη του Έλον Μασκ.

του Steve Mollman

Αν υπάρχει κάποιος “Mr. Tesla” αυτές τις μέρες, αυτός είναι προφανώς ο Elon Musk. Αλλά στο παρελθόν, το παρατσούκλι ανήκε στον Martin Eberhard, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων το 2003. Ο Eberhard ήταν επικεφαλής της Tesla Motors ως διευθύνων σύμβουλος προτού ο Musk τον εκδιώξει το 2007.

Ο Eberhard δεν πιστεύει πολύ στην αυτόνομη οδήγηση – και ανησυχεί για την εστίαση του Musk σε αυτήν. Σε μια συνέντευξη που δημοσίευσε σήμερα το Insider, είπε ότι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.

Την Τετάρτη, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας ανακοίνωσε ότι η Tesla θα ανακαλέσει περισσότερα από 360.000 οχήματα εξοπλισμένα με το λογισμικό beta Full Self-Driving (FSD) λόγω προφανών κινδύνων σύγκρουσης. (Ο Musk διαφωνεί με τη λέξη «ανάκληση» επειδή οι απαιτούμενες διορθώσεις θα γίνουν μέσω μιας ενημέρωσης λογισμικού over-the-air αντί σε κέντρα εξυπηρέτησης.)

Ο Eberhard σχολίασε για τις πρώτες μέρες της Tesla ότι «όλη αυτή η αυτόνομη οδήγηση, ο αυτόματος πιλότος του FSD είναι ανοησίες – τίποτα από αυτά δεν υπήρχε όταν ήμουν εκεί. Ήμασταν ακόμα απασχολημένοι προσπαθώντας να κάνουμε το αυτοκίνητο να λειτουργήσει και ποτέ δεν τα σκεφτήκαμε αυτά. Αυτό ήρθε αργότερα. Αυτό απαιτεί έναν πολύ, πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό από αυτόν που είχαμε».

Ο Musk έχει δώσει προτεραιότητα σε αυτό. Το περασμένο καλοκαίρι, σε μια συνέντευξη στο κανάλι YouTube “Tesla Owners Silicon Valley, είπε ότι η επίτευξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης είναι «η διαφορά μεταξύ του να αξίζει ένα Tesla πολλά χρήματα ή να μην αξίζει τίποτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Musk είπε ότι η λειτουργία FSD ήταν το κλειδί για να γίνει το Tesla αρκετά συναρπαστικό ώστε η εταιρεία του να μπορεί να αμφισβητήσει τις εδραιωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο Eberhard έχει διαφορετικές σκέψεις. «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ξεφύγουμε από τη συνήθεια να θεωρούμε ότι όλα αυτά τα αυτόνομα πράγματα συνδέονται με τα ηλεκτρικά οχήματα», είπε στο Insider. Είπε ότι εκτιμά τα «συστήματα προσανατολισμένα στην ασφάλεια», όπως τα χαρακτηριστικά υποβοήθησης του οδηγού που διαθέτουν τα τωρινά Tesla.

Αυτό που τον ενοχλεί είναι η αυτόνομη οδήγηση. Η δυνατότητα FSD απαιτεί από τους οδηγούς να την παρακολουθούν, αλλά επιτρέπει στο Tesla να παρκάρει αυτόματα, να εισέρχεται σε αυτοκινητόδρομους, να αλλάζει λωρίδα και να σταματά στα φανάρια.

«Πιστεύω ότι η τεχνολογία είναι πολύ ανώριμη για να βγει στο δρόμο», είπε ο Eberhard. «Εννοώ, αυτή είναι η επιφυλακτική φύση μου, αλλά θα δυσκολευόμουν πολύ να κυκλοφορήσω λογισμικό που έχει τόσα λάθη όσο αυτό στους δρόμους».

Ο Eberhard δεν είναι μόνος. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο διευθύνων σύμβουλος του χώρου της τεχνολογίας, Dan O’Dowd, ξόδεψε σχεδόν 600.000 δολάρια για μια διαφήμιση στο Super Bowl που προειδοποιούσε τους Αμερικανούς σχετικά με τη λειτουργία FSD της Tesla. Έγραψε στο Twitter: «Προσπαθώ να σταματήσω το χειρότερο, πιο ανεπαρκώς σχεδιασμένο, αναπτυγμένο και δοκιμασμένο προϊόν αυτοκινήτου στην αγορά».

Η Tesla απείλησε τον O’Dowd και την ομάδα του, το Dawn Project, με νομικές συνέπειες τον περασμένο Αύγουστο, αφού κυκλοφόρησαν ένα viral βίντεο που έδειχνε ένα Tesla φερόμενο σε λειτουργία FSD να χτυπά ένα ομοίωμα ανθρώπου σε μέγεθος παιδιού. Σε μια επιστολή προειδοποίησης προς τον O’Dowd, η Tesla χαρακτήρισε τις δοκιμές του Dawn Project «σοβαρά παραπλανητικές και πιθανώς απατηλές».

Η Tesla έχει αντιμετωπίσει αγωγές και ρυθμιστικό έλεγχο σχετικά με το χαρακτηριστικό της αυτόνομης οδήγησης. Και τον περασμένο μήνα, προέκυψαν αναφορές ότι ένα βίντεο επίδειξης του 2016 σχετικά με τη λειτουργία FSD της Tesla ήταν στημένο, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός μηχανικού της εταιρείας.

Το Fortune επικοινώνησε με την Tesla αλλά δεν έλαβε άμεση απάντηση.

Ο Eberhard είπε ότι, στο μυαλό του, η σκέψη ενός αυτοκινήτου ως πλατφόρμας λογισμικού είναι λάθος.

«Έχω ένα iPhone και κάθε φορά που λαμβάνω μια ενημέρωση λογισμικού υπάρχουν σφάλματα», είπε στο Insider. «Αυτά τα σφάλματα σημαίνουν, για παράδειγμα, ότι περιστασιακά διακόπτεται η εφαρμογή ειδήσεων. Αυτό δεν είναι μεγάλη υπόθεση, γιατί είναι απλώς μια ενόχληση σε ένα iPhone. Αλλά αν αυτό το είδος σφάλματος εμφανιστεί στο λογισμικό που ελέγχει, για παράδειγμα, τα φρένα μου ή το τιμόνι, μπορεί να με σκοτώσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com