Η άγνωστη startup που προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός γίγαντα των λογισμικών

Η άγνωστη startup που προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός γίγαντα των λογισμικών
Marc Benioff, chairman and chief executive officer of Salesforce.com Inc., listens during a Bloomberg West television interview at the DreamForce Conference in San Francisco, California, U.S., on Thursday, Sept. 17, 2015. Salesforce.com Inc. aims to cut the time its customers spend plugging data into its systems by weaving machine-learning technology from acquisition RelateIQ into its software for managing sales accounts. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Γιατί η Salesforce αγοράζει μια ελάχιστα γνωστή startup που ειδικεύεται στα κέντρα δεδομένων.

του Μπαρμπ Ντάροου

Η Salesforce, ηγέτιδα δύναμη στο εταιρικό λογισμικό που βασίζεται στο cloud, πρόκειται να αγοράσει την Coolan, μια νεοφυή επιχείρηση που ειδικεύεται στην παρακολούθηση κέντρων δεδομένων.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε σε μια ανάρτηση ιστολογίου της Coolan, αλλά οι όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν.

Όλες οι προηγούμενες εξαγορές της Salesforce, όπως οι ExactTarget, Demandware, Buddy Media και Radian6, στόχο είχαν την επέκταση των υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου, κοινωνικών μέσων, και λογισμικού μάρκετινγκ που προσφέρει η Salesforce στους πελάτες της. Η Coolan, απ’ την άλλη μεριά, ειδικεύεται στη διαχείριση τεράστιου όγκου hardware μέσω της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων απόδοσης.

«Αν είσαι μια εταιρεία που αγοράζει 100 διακομιστές Dell φέτος, κι άλλους 100 σ’ ένα εξάμηνο, κι άλλους 100 του χρόνου, είναι αδύνατον να γνωρίζεις τα συστατικά μέρη όλων αυτών των διακομιστών» είπε μια ανώνυμη πηγή. «Κάποιοι μπορεί να έχουν σκληρούς δίσκους Western Digital, άλλοι Seagate, κάποιοι διακομιστές θα έχουν μνήμη από τον έναν διακομιστή, άλλοι από τον άλλον. Η Coolan έρχεται και σου λέει ποια είναι όλα αυτά τα εξαρτήματα, πώς αποδίδουν σε βάθος χρόνου, και ποιοι είναι οι ρυθμοί βλαβών τους».

Στη συνέχεια, οι μεγάλοι αγοραστές ΙΤ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να στραφούν στους προμηθευτές τους και να απαιτήσουν αντικαταστάσεις και καλύτερους όρους γενικότερα, σημειώνει η ίδια πηγή.

Η Coolan ιδρύθηκε από τον Αμίρ Μάικλ, πρώην μηχανολόγο hardware στην Google και την Facebook, δύο εταιρείες που γνωρίζουν αρκετά γύρω από τη χρήση τεράστιου όγκου υπολογιστικού εξοπλισμού.

Με προσωπικό δέκα ατόμων, η Coolan έχει εξασφαλίσει ένα άγνωστο ποσό σε χρηματοδότηση από τις North Bridge Venture Capital και Social Capital.

Η Salesforce, έχοντας ως βασικό στόχο την εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας των υπηρεσιών λογισμικού σε απομακρυσμένους πελάτες της, γνωρίζει ότι ακόμα και το καλύτερο λογισμικό στον κόσμο δεν θα δουλέψει αν το hardware έχει βλάβη. Και δεδομένου ότι η Salesforce διατηρεί τα δικά της κέντρα δεδομένων ενώ συνεργάζεται και με τα κέντρα δεδομένων της Amazon Web Services, η Coolan φαντάζει σαν μια έξυπνη επιλογή.