Η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει πάρει «φωτιά», με Ευρώπη και Κίνα να προπορεύονται στην κούρσα

Η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει πάρει «φωτιά», με Ευρώπη και Κίνα να προπορεύονται στην κούρσα
epa07557643 The e.GO Life electric car is charged at the start of the e-car production line of the electric vehicle developer e.GO Mobile AG, which comprises 30,000 units per year, in Aachen, Germany, 09 May 2019. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρόλο που η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τις πωλήσεις όλων των αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων που μειώθηκαν κατά 15% παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο, η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων προβλέπεται να επεκταθεί κατά περίπου 7% φέτος.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό που η ευρωπαϊκή ήπειρος φαίνεται όλο και πιο πιθανό να ξεπεράσει την Κίνα στο εγγύς μέλλον, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα μιας έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από την εταιρεία έρευνας αυτοκινητοβιομηχανίας Jato Dynamics με έδρα το Λονδίνο. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν μερικά πράγματα να μάθουν από την Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της εστίασης στην προσιτότητα, του κεντρικού σχεδιασμού, και της χρήσης δεδομένων για την καλύτερη κατανόηση των καταναλωτών.

Η ζήτηση για καθαρότερα και εξυπνότερα αυτοκίνητα αυξάνεται παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου η αγορά έχει ενισχυθεί από αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών καυσαερίων, καθώς και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τις αντίστοιχες της Κίνας για πρώτη φορά από το 2015.

Παρόλο που η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τις πωλήσεις όλων των αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων που μειώθηκαν κατά 15% παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο, η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων προβλέπεται να επεκταθεί κατά περίπου 7% φέτος, με επικεφαλής την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο.

«Αυτό που χρειάζονται τώρα οι κυβερνήσεις σε ανεπτυγμένες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων είναι ένα πιο συγκεντρωτικό σχέδιο που θα τονώσει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει ένα βέλτιστο περιβάλλον για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών», ανέφερε η έκθεση της Jato.

Εκτός από τη σημαντική επιδότηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η κυβέρνηση στην Κίνα δημιούργησε μια αποτελεσματική στρατηγική υποδομών και υλοποίησης που είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της υιοθέτησης χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με την έκθεση. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο αριθμός των δημόσιων σταθμών αργής και γρήγορης φόρτισης έφτασε τα 862.118 παγκοσμίως, με την Κίνα να έχει μερίδιο 60%.

Η Tesla Inc., η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα στην Καλιφόρνια που είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, νωρίτερα αυτό το μήνα μείωσε την τιμή του κατασκευασμένου στην Κίνα sedan Model 3 στα 249.900 γιουάν (36.800 δολάρια). Η τιμή εκεί είναι χαμηλότερη από οπουδήποτε αλλού, χάρη στην τοπική εστίαση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ειδικά όσον αφορά τις μπαταρίες.

Αν και οι επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα βρίσκονται σε υποχώρηση, τα οχήματα παραμένουν εκεί πολύ φθηνότερα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.