Η αγορά των κρυπτονομισμάτων «τρέμει» το halving

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων «τρέμει» το halving
Photo: pixabay.com
Θα μειώσει το ποσό των bitcoin που μπορούν να κερδίζουν κάθε μέρα οι «ανθρακωρύχοι» για την επικύρωση συναλλαγών σε 450 από 900 που είναι τώρα. Μ

Η ραγδαία άνοδος που έχει καταγράψει το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα εντός του 2024 θα βρεθεί αντιμετώπη σε λίγες μέρες με ένα φαινόμενο που μπορεί να κοστίσει έως και 10 δισ. δολάρια στην αγορά των cryptos.

Όπως ανέφερε το Bloomberg, μια ενημέρωση λογισμικού που γίνεται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια και ονομάζεται «halving», θεωρείται εδώ και καιρό ένα από τα κλειδιά για τη στήριξη της αξίας του bitcoin.

Αυτή τη φορά, πρόκειται επίσης να προκαλέσει μείωση εσόδων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ίδιες τις εταιρείες που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του ψηφιακού νομίσματος, ακριβώς μετά την αύξηση του μεγαλύτερου κόστους τους.

Γύρω στις 20 Απριλίου, η μείωση κατά το ήμισυ θα μειώσει το ποσό των bitcoin που μπορούν να κερδίζουν κάθε μέρα οι «ανθρακωρύχοι» για την επικύρωση συναλλαγών σε 450 από 900 που είναι τώρα. Με βάση την τρέχουσα τιμή του bitcoin, αυτό θα μπορούσε να σημάνει απώλειες εσόδων ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τον κλάδο στο σύνολό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Marathon Digital, η CleanSpark και άλλοι «ανθρακωρύχοι», οι οποίοι ανταγωνίζονται για μια σταθερή ανταμοιβή bitcoin λύνοντας μαθηματικούς γρίφους χρησιμοποιώντας υπερταχείς υπολογιστές, έχουν επενδύσει σε νέο εξοπλισμό και προσπάθησαν να αγοράσουν μικρότερους αντιπάλους σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν την πτώση των εσόδων.

«Αυτή είναι η τελική ώθηση για τους ανθρακωρύχους να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα πριν η παραγωγή τους δεχτεί μεγάλο πλήγμα», δήλωσε ο Μάθιου Κίμελ αναλυτής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην CoinShares. «Με τα έσοδα σε όλους τους τομείς να μειώνονται εν μία νυκτί, η στρατηγική αντίδραση κάθε ανθρακωρύχου και ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόζεται, θα μπορούσε κάλλιστα να καθορίσει ποιος θα βγει μπροστά και ποιος θα μείνει πίσω».

Βέβαια, το bitcoin έχει φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα μετά από προηγούμενες υποχωρήσεις, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της περιοδικής πτώσης των ανταμοιβών εξόρυξης και της αύξησης του κόστους των επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό το μήνα έρχεται αφού το ψηφιακό νόμισμα έχει υπερτετραπλασιαστεί από τον Νοέμβριο του 2022.

Ωστόσο, το περιθώριο επιτυχίας για τη βιομηχανία γίνεται όλο και πιο λεπτό.

Οι «ανθρακωρύχοι» θα πρέπει να ξοδεύουν συνεχώς περισσότερα χρήματα σε έναν ατελείωτο, τεχνολογικό αγώνα εξοπλισμών για μικρότερες ανταμοιβές. Και ενώ η ενεργοβόρα διαδικασία επικύρωσης καθιστούσε πάντα την εξόρυξη ακριβή, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τώρα ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό για την ενέργεια από την αναπτυσσόμενη και με βαθιές τσέπες βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης.

Η ραγδαία αύξηση της τιμής του Bitcoin έχει συμβάλει στην αντιστάθμιση αυτών των εξόδων ενέργειας και έχει τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της εξόρυξης κρυπτογράφησης. Από τότε που μπήκαν στο παιχνίδι οι πρώτες εξειδικευμένες μηχανές το 2013, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς 14 εταιρειών εξόρυξης που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της JPMorgan Chase της 1ης Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com