Η Airbus απαιτεί εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις της γερμανικής κυβέρνησης

Η Airbus απαιτεί εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις της γερμανικής κυβέρνησης
Photo:

Η γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία θέλει απαντήσεις μετά τις αποκαλύψεις για τη συνεργασία Γερμανίας – NSA.

Η Airbus απαιτεί απαντήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση, ύστερα από αναφορές μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) να κατασκοπεύσει την εταιρεία.

Ο αεροδιαστημικός όμιλος, με έδρα τη Γαλλία, δήλωσε ότι θα υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά για πιθανές ενέργειες βιομηχανικής κατασκοπείας, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το Βερολίνο να δώσει μια εξήγηση.

«Ύστερα απ’ όλες αυτές τις αναφορές που δεν συνοδεύτηκαν από καμία αποσαφήνιση, είναι καιρός να υποβάλουμε αίτημα για τη διεξαγωγή έρευνας ώστε να βρούμε τι συνέβη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Airbus Τομ Έντερς στο CNN.

«Δεν έχουμε ακούσει τίποτα από τη γερμανική κυβέρνηση μέχρι τώρα, και έτσι υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Αυτό που ζητάμε είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό – να δοθούν εξηγήσεις και να γίνει έρευνα».

Στις αρχές της εβδομάδας, η γερμανική Bild ανέφερε ότι η αμερικανική κατασκοπεία εστίασε για πολλά χρόνια στην Airbus και σε άλλες εταιρείες, κι ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε γνώση αυτού του γεγονότος από το 2008.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung έγραψε ότι η NSA χρησιμοποιούσε ένα κέντρο ακροάσεων των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών για να κατασκοπεύει ευρωπαϊκές χώρες για πάνω από μια δεκαετία. Οι κύριοι στόχοι ήταν ανώτεροι αξιωματούχοι του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, το γραφείο του γάλλου Προέδρου, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάποιες εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο επίσης.

Οι νέες κατηγορίες για συνεργασία με τις ΗΠΑ σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες ασκούν μεγάλη πίεση στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία εδώ και χρόνια αυτο-παρουσιαζόταν ως θύμα τέτοιων δραστηριοτήτων. Το 2013, οι ΗΠΑ κατηγορήθηκαν ότι είχαν παγιδεύσει το τηλέφωνο της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η Airbus είναι ο μόνος σοβαρός ανταγωνιστής της Boeing στην αγορά των μεγάλων επιβατικών αεροπλάνων. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, και η μια εταιρεία έχει κατηγορήσει την άλλη για τη λήψη παράνομης κρατικής βοήθειας στο παρελθόν.

Το Γραφείο της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε ότι συλλέγει πληροφορίες σχετικά με οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα, καθώς και σχετικά με τη χρηματοδότηση τρομοκρατών.

«Αυτό που δεν κάνουμε, όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι να χρησιμοποιούμε τις ικανότητες συλλογής πληροφοριών που διαθέτουμε για την κλοπή εμπορικών μυστικών ξένων εταιρειών για λογαριασμό αμερικανικών εταιρειών, ούτε και δίνουμε τέτοιες πληροφορίες σε αμερικανικές εταιρείες για να βελτιώσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

«Κανένας δεν ξέρει πού έγκειται η αλήθεια» είπε ο Έντερς. «Αν υπάρχει τόσος πολύς καπνός, υποθέτω ότι κάπου πρέπει να υπάρχει και φωτιά».