Η Alibaba πληρώνει τους εργαζομένους της ένα ασύλληπτο ποσό

Η Alibaba πληρώνει τους εργαζομένους της ένα ασύλληπτο ποσό

Τα μπόνους αυξάνονται ταχύτερα απ’ τις προσλήψεις της εταιρείας.

Εδώ και μήνες, οι καχύποπτοι επενδυτές αμφισβητούν την ειλικρίνεια των οικονομικών εκθέσεων της Alibaba, ισχυριζόμενοι ότι οι αριθμοί φαίνονται υπερβολικά καλοί για να είναι αληθινοί και κατηγορώντας τον κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου για απάτη.

Ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας τους είναι βασισμένο στην αδυναμία κατανόησης του πώς η Alibaba μπορεί να λαμβάνει περισσότερες παραγγελίες και να στέλνει πολλά περισσότερα δέματα σε σχέση με αμερικανικές εταιρείες, όπως η Amazon και η UPS, έχοντας παράλληλα λιγότερους εργαζομένους.

Σε αυτό ήρθαν να προστεθούν πρόσφατα οι αποκαλύψεις ότι Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραποίησαν κάποια οικονομικά στοιχεία, τροφοδοτώντας έτσι στερεοτυπικές υποθέσεις και υποψίες ότι το «πείραγμα» των στοιχείων είναι «business as usual» για τη συγκεκριμένη χώρα.

Όμως, η Alibaba υπερασπίζεται την αξιοπιστία των αριθμών της, εξηγώντας ότι η Κίνα είναι απλώς μια πολύ διαφορετική αγορά από εκείνη των ΗΠΑ – ας πούμε, είναι πάνω από τέσσερις φορές πιο μεγάλη.

Αυτή την εβδομάδα, όμως, ένας καχύποπτος επικριτής της Alibaba, ο blogger και ασφαλιστικός πράκτορας Μπομπ Γουίτμπροτ, παρατήρησε μια ανωμαλία που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, η Alibaba πληρώνει τους εργαζομένους της πάρα πολλά μέσω της παροχής δωρεάν μετοχών – ως κίνητρο για να εργαστούν στην εταιρεία καθώς και ως μπόνους ετήσιας απόδοσης – και αυτές οι πληρωμές αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα απ’ τον αριθμό των εργαζομένων, και ακόμα πιο γρήγορα απ’ τα έσοδα της εταιρείας.

Στους εννέα μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, τα έσοδα της Alibaba αυξήθηκαν κατά 31% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Την ίδια στιγμή, το ποσό που πλήρωσε σε απολαβές με τη μορφή δωρεάν μετοχών αυξήθηκε πάνω από 37%, στα 1,78 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αύξηση, όμως, δεν συνέβη επειδή η εταιρεία προσέλαβε πολλούς νέους εργαζομένους, στους οποίους έπρεπε να δώσει μπόνους: το εργατικό δυναμικό της Alibaba αυξήθηκε μόλις κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στους 36.465 εργαζομένους.

Από τα έσοδα ύψους 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η εταιρεία είχε αυτό το εννιάμηνο, περίπου το 15% πήγε σε πληρωμές με δωρεάν μετοχές. Συγκριτικά, η Amazon δαπάνησε λιγότερο από 2% των εσόδων της για τον ίδιο σκοπό το 2015. Και μπορεί η δαπάνη αυτή να αυξήθηκε κατά 42% πέρυσι, αλλά και το εργατικό δυναμικό της αυξήθηκε κατά 50%, στους 230.800 εργαζομένους, για όλο το έτος. (Για το εννιάμηνο που αφορά και την Alibaba, ο αριθμός των εργαζομένων της Amazon αυξήθηκε κατά 40% ενώ η δαπάνη για δωρεάν μετοχές αυξήθηκε κατά 46%).

Ο blogger παρατηρεί ότι οι δαπάνες για πληρωμή μέσω μετοχών της Alibaba ανέρχονται σε 49.000 δολάρια ανά εργαζόμενο για το τελευταίο τέταρτο – μια αύξηση κατά 28% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Πού μπορώ να κάνω αίτηση για να εργαστώ εκεί;» έγραψε ο Γουίτμπροτ σαρκαστικά.

Πάντως, δεν πήγαν όλες οι συγκεκριμένες απολαβές στους εργαζομένους της Alibaba· ένα μέρους τους κατέληξε σε εργαζομένους «και άλλους συμβούλους» της Ant Financial, την εταιρεία επεξεργασίας διαδικτυακών πληρωμών (πρώην Alipay) της οποίας ηγείται ο ίδιος ο Τζακ Μα, ιδρυτής και πρόεδρος της Alibaba.

Πηγή: fortune.com