Η Alibaba θα επενδύσει 28 δισ. δολάρια στο cloud καθώς αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της Microsoft και της Amazon

Η Alibaba θα επενδύσει 28 δισ. δολάρια στο cloud καθώς αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της Microsoft και της Amazon
Mandatory Credit: Photo by LAURENT GILLIERON/EPA/REX/Shutterstock (7898164n) Jack Ma World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland - 18 Jan 2017 China's Jack Ma, Founder and Executive Chairman of Alibaba Group speaks during a panel session during the 47th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 18 January 2017. The meeting brings together enterpreneurs, scientists, chief executive and political leaders in Davos January 17 to 20. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδιάζει τώρα να δημιουργήσει περισσότερα κέντρα δεδομένων για να συμπληρώσει ένα υπάρχον δίκτυο που καλύπτει 21 περιοχές παγκοσμίως και να υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογιών σε τομείς όπως τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Η υπολογιστική cloud έχει γίνει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες της Alibaba πέρα από την παραδοσιακή σφαίρα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

του Zheping Wang

Η Alibaba Group Holding Ltd. θα επενδύσει 200 δισ. γιουάν (28 δισ. δολάρια) σε υποδομές cloud, όπως κέντρα δεδομένων, τα επόμενα τρία χρόνια, σε μια σημαντική προσπάθεια επέκτασης μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δραστηριότητές της σε περισσότερες χώρες.

Αυτή η τεράστια δαπάνη – που ισοδυναμεί με περίπου το ήμισυ των εσόδων που είχε ολόκληρη η εταιρεία για το 2019 – υπογραμμίζει τη σημασία ενός εταιρικού τμήματος στο οποίο βασίζεται η Alibaba για να ηγηθεί της διεθνούς επέκτασής της. Ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδιάζει τώρα να δημιουργήσει περισσότερα κέντρα δεδομένων για να συμπληρώσει ένα υπάρχον δίκτυο που καλύπτει 21 περιοχές παγκοσμίως και να υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογιών σε τομείς όπως τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η υπολογιστική cloud έχει γίνει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες της Alibaba πέρα από την παραδοσιακή σφαίρα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα έσοδα του τμήματος αυξήθηκαν κατά 62% στα 10,7 δισ. γιουάν το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, καθώς η Alibaba αμφισβήτησε την παγκόσμια ηγετική θέση της Amazon.com Inc. και της Microsoft Corp. στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υπολογιστικής. Η κινεζική εταιρεία αναγνωρίζεται πλέον ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες cloud της Ασίας, αν και η Tencent Holdings Ltd. και η Baidu Inc. εντείνουν τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Όπως και στην περίπτωση της Amazon, η υπηρεσία cloud της Alibaba προέκυψε από την υπολογιστική δύναμη που απαιτείται για τον χειρισμό εκατομμυρίων διαδικτυακών συναλλαγών αγορών.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η εταιρεία απολαμβάνει το πλεονέκτημα εντός έδρας σε μια τεράστια κινεζική αγορά, όπου οι διασυνδεδεμένοι στο διαδίκτυο υπολογιστές εξακολουθούν να συνιστούν καινοτομία για πολλές επιχειρήσεις. Η ώθησή στο cloud, όπου παρέχονται λογισμικό και υπηρεσίες στους πελάτες μέσω υπολογιστικών κέντρων διακομιστών με το μέγεθος γηπέδων ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία της Alibaba από τους κραδασμούς στην εγχώρια κατανάλωση στην κύρια δραστηριότητά της.

Ακόμη και πριν η Κίνα καταγράψει την πρώτη της οικονομική συρρίκνωση εδώ και δεκαετίες, η Alibaba είχε προειδοποιήσει ότι το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού θα είχε ευρεία επίδραση στις δραστηριότητές της.

Το τμήμα υπολογιστικής cloud είναι επίσης βασικό για τις προσπάθειες της εταιρείας να αξιοποιήσει τους τεράστιους όγκους δεδομένων που δημιουργούνται καθημερινά – αυτό που κάποτε ο συνιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, αποκάλεσε «νέο πετρέλαιο». Αυτό το εταιρικό τμήμα αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 7% των εσόδων της Alibaba, αλλά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.