Η Alibaba θέλει να επεκταθεί και στον Τύπο

Η Alibaba θέλει να επεκταθεί και στον Τύπο
A photo illustration shows the South China Morning Post website displayed on a computer in Hong Kong, China, November 23, 2015. REUTERS/Tyrone Siu

Ο κινεζικός κολοσσός ακολουθεί τα χνάρια μεγάλων ανταγωνιστών από τον υπόλοιπο κόσμο.

O κινέζικος γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba συμπληρώνει σχεδόν ένα χρόνο από τότε που κέρδισε από το χρηματιστήριο της Wall Street, το ποσό των 25 δισ. δολαρίων. Από τότε η τιμή της μετοχής της εταιρείας μειώθηκε περίπου 25% εξαιτίας της αδύναμης οικονομίας της Κίνας, ωστόσο η Alibaba δε σταμάτησε να αναπτύσσεται.

Σήμερα η εταιρεία συζητά να αποκτήσει μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Χονγκ Κονγκ, τη South China Morning Post (SCMP). Στις αρχές του έτους, μάλιστα, η China Daily δημοσίευσε ότι η Alibaba βρισκόταν σε συζητήσεις με την SCMP Group, την εταιρεία που δημοσιεύει την εφημερίδα για την εξαγορά της.

Ωστόσο, ένα πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg News, επικαλούμενο δυο πηγές, επιβεβαιώνει ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο, ενώ αναμένεται μέσα σε αυτήν την εβδομάδα να ανακοινωθεί η συμφωνία. Υπολογίζεται ότι η περιουσία του Τζακ Μα, ιδρυτή της Alibaba, αγγίζει τα 22 δισ. δολάρια.

Εάν ο ίδιος λοιπόν προχωρήσει στην αγορά της SCMP, η οποία κάποτε ήταν η πιο κερδοφόρα εφημερίδα στον κόσμο, θα ακολουθήσει τα χνάρια ενός άλλου δισεκατομμυριούχου στον επιχειρηματικό κόσμο της τεχνολογίας, τον Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο οποίος εξαγόρασε την Washington Post για 250 εκατομμύρια δολάρια το 2013. Παρόμοια κίνηση έκανε και ο συνιδρυτής του Facebook, Κρις Χαγκς με την αγορά του αμερικανικού περιοδικού The New Republic.

Στην περίπτωση που ο Τζακ Μα εξαγοράσει την SCMP θα πρέπει παράλληλα να σκεφτεί τρόπους, ώστε να «ενισχύσει» την εφημερίδα προκειμένου να ζήσει ξανά τις «καλές ημέρες» που είχε στο παρελθόν.