Η Amazon επιχορηγεί startups που θα μεταφέρουν τα πακέτα της

Η εταιρεία θα τους παράσχει και την απαραίτητη τεχνολογία και εκπαίδευση, όπως επίσης και εκπτώσεις στην ασφάλιση και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Τα σχέδια της Amazon για τη δημιουργία της δικής της υπηρεσίας αποστολής πακέτων προχωρά, στο πλαίσιο προσπάθειας της εταιρείας να περιορίσει την εξάρτησή της στις καθιερωμένες υπηρεσίες αποστολής πακέτων, όπως η FedEx και η UPS. Αλλά η Amazon αναζητά άλλους που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου.

Την Πέμπτη, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου δήλωσε ότι αναζητά επιχειρηματίες που θα ιδρύσουν μικρές εταιρείες διανομής ειδικά με το σκοπό να μεταφέρουν πακέτα της Amazon. Η κάθε ομάδα μπορεί να έχει μέχρι και 40 οχήματα και οι υπάλληλοι θα χρειάζεται να φορούν στολές με το λογότυπο της Amazon. Η εταιρεία, μάλιστα, θα τους παράσχει την απαραίτητη τεχνολογία και εκπαίδευση, όπως επίσης και εκπτώσεις στην ασφάλιση και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Επιπλέον, η Amazon δήλωσε ότι θα προσέφερε ένα ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τους στρατιωτικούς βετεράνους που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση. Πρόκειται, δηλαδή, για 10.000 δολάρια ανά άτομο. Η κίνηση αυτή της εταιρείας θεωρείται από πολλούς ως εν μέρει πολιτική, καθώς έρχεται σε μια εποχή που η Amazon αντιμετωπίζει έντονη κριτική από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την υποτιθέμενη εκμετάλλευση του Ταχυδρομείου της χώρας για την αποστολή πακέτων της.

«Η πρόταση περιλαμβάνει την προσφορά τεχνολογίας και λειτουργικής υποστήριξης, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους με μικρή ή και καθόλου λογιστική εμπειρία να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση αποστολής δεμάτων», δήλωσε η Amazon σε ανακοίνωσή της. «Για να βοηθήσουμε στη διατήρηση των χαμηλών τιμών (10.000 δολάρια) της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, οι επιχειρηματίες θα έχουν επίσης πρόσβαση σε μια ποικιλία αποκλειστικών εκπτώσεων σε σημαντικούς πόρους που θα τους χρησιμεύσουν για τη λειτουργία της επιχείρησής τους».

Σύμφωνα με τη δομή του προγράμματος αυτού, η Amazon δεν θα χρειάζεται να υποστεί το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου που σχετίζεται με τη δημιουργία μιας υπηρεσίας αποστολής πακέτων. Η υπερβολική δημοτικότητα της πλατφόρμας της σημαίνει ότι αυτές οι νέες μικρές επιχειρήσεις ίσως έχουν μια εξασφαλισμένη πηγή εισοδήματος- αλλά με ένα μόνο πελάτη. Θα είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πώς οι σχέσεις μεταξύ της Amazon και αυτών των μικρών επιχειρήσεων εξελίσσεται, καθώς είναι πιθανό η Amazon να κινεί τα νήματα σε αυτή την περίπτωση.

Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί ότι η Amazon επιδιώκει να φτάσει στο σημείο να στέλνει πακέτα αποκλειστικά μέσω drones και άλλων αυτοματοποιημένων μέσων. Επομένως μένει να δούμε πόσο χρόνο θα έχουν αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι πρέπει να ανταγωνιστούν τα ρομπότ.