Η Amazon και η Apple δείχνουν ότι η συγκυρία είναι κακή για όσους πουλάνε …πράγματα

Η Amazon και η Apple δείχνουν ότι η συγκυρία είναι κακή για όσους πουλάνε …πράγματα
A picture taken on August 28, 2019 shows the US multinational technology and Internet-related services company Google logo (top L), US online store application Amazon (top C), US online social media and social networking service, Facebook (top R) and US multinational technology company Apple logo application (down C) displayed on a tablet in Lille. (Photo by DENIS CHARLET / AFP) Photo: AFP

του Eamon Barrett

Την Πέμπτη, τόσο οι τεχνολογικοί γίγαντες όσο και οι επενδυτές ανακάλυψαν ότι είναι κακή στιγμή να δραστηριοποιείσαι στην παραγωγή «πραγμάτων».

Η έλλειψη ημιαγωγών, που είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία των εγκεφάλων των περισσότερων πραγμάτων, η αύξηση του κόστους της αποστολής δια θαλάσσης – απαραίτητη για τη μεταφορά πραγμάτων στο εξωτερικό – και η έλλειψη οδηγών φορτηγών που μεταφέρουν τα πράγματα από τα λιμάνια στις αποθήκες και τα καταστήματα συνέκλιναν ώστε τα κέρδη της Apple και της Amazon, δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και πωλητές πραγμάτων, να υπολείπονται κατά πολύ των προσδοκιών των αναλυτών τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

Η Amazon ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 15% το τρίτο τρίμηνο, από 37% που ήταν η αντίστοιχη αύξηση πριν από ένα χρόνο. Η Apple, εντωμεταξύ, ανέφερε αύξηση 29% στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, φτάνοντας σε πωλήσεις 83,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και πάλι βρέθηκε 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Tim Cook: «Οι μεγαλύτεροι των αναμενομένων περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού» κόστισαν στην εταιρεία περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσδοκώμενα έσοδα το περασμένο τρίμηνο. Η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone, iPad και Mac έχει πληγεί ιδιαίτερα από την παγκόσμια έλλειψη τσιπ που ταλανίζει τους κατασκευαστές τεχνολογίας από τον Ιανουάριο.

Εντωμεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, προειδοποίησε στην έκθεση αποτελεσμάτων της εταιρείας ότι «οι ελλείψεις στην προσφορά εργατικού δυναμικού, το αυξημένο μισθολογικό κόστος, τα παγκόσμια προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τα αυξημένα έξοδα μεταφοράς και αποστολής» θα κοστίσουν στην εταιρεία «αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια» για να τα μετριάσει το επόμενο τρίμηνο.

Οι επενδυτές δέχθηκαν μάλλον άσχημα την είδηση, γκρεμίζοντας τις μετοχές της Apple κατά 3% στις προ-χρηματιστηριακές συναλλαγές και παρασύροντας την Amazon κατά 4,8% προς τα κάτω, εξαλείφοντας περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια συνδυασμένης κεφαλαιοποίησης από τους δύο τιτάνες. Επιπλέον, οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί προειδοποίησαν για την αβεβαιότητα που επικρατεί για την κρίσιμη περίοδο των Χριστουγέννων, υπογραμμίζοντας αυτό που ο ναυτιλιακός γίγαντας Kuehne + Nagel δήλωσε στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα – ότι η κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα βελτιωθεί πριν το 2022.

Από την άλλη πλευρά, η μητρική της Google, Alphabet, και η Microsoft – που πωλούν κυρίως λογισμικό και υπηρεσίες και όχι πράγματα – είχαν εξαιρετικά τρίμηνα, ξεπερνώντας και οι δύο τις προσδοκίες των αναλυτών για το τρίμηνο. Την Τρίτη, η Microsoft ανακοίνωσε άλμα 22% στα έσοδα σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Την ίδια ημέρα, η Alphabet ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων κατά 14%, κυρίως λόγω της διαφήμισης.

Οι μετοχές της Microsoft σημείωσαν άνοδο κατά 4% την Τετάρτη και της Alphabet κατά 6%, οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε ρεκόρ άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. (Στην πραγματικότητα, η Microsoft είναι πλέον έτοιμη να ξεπεράσει την Apple ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο μετά την τελευταία πτώση της κατασκευάστριας εταιρείας των iPhone). Αν υπάρχει ένα δίδαγμα που μπορεί να αντλήσει κανείς από τα αποτελέσματα της τελευταίας περιόδου, αυτό είναι ότι το λογισμικό είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού απ’ ό,τι τα πράγματα.

Η Amazon ίσως μπορέσει να στηριχτεί στη δική της μονάδα υπηρεσιών για να ξεκολλήσει από τους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού που εμποδίζουν την αύξηση των εσόδων τώρα. Ο Dan Romanoff της Morningstar λέει ότι ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου «παραμένει σε καλή θέση για να ευημερήσει από τη στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και το δημόσιο cloud κατά την επόμενη δεκαετία».

Αλλά ο Romanoff λέει ότι οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού και το αυξανόμενο εργατικό κόστος θα συνεχίσουν να κάνουν reset στη βασική δραστηριότητα του ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου «μέσα στα επόμενα τρίμηνα». Οι αναλυτές της Morningstar εκτιμούν ότι τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού της Apple θα διαρκέσουν μέχρι το 2022.

Πηγή: Fortune.com