Οι Αμερικανοί φέρνουν τα «θηριώδη» Global Hawk στη Λάρισα

Οι Αμερικανοί φέρνουν τα «θηριώδη» Global Hawk στη Λάρισα
Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ διαθέτουν κάμερες, αισθητήρες υπερύθρων και αντίμετρα για την προστασία του.

Η Ουάσινγκτον να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερες στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας. Μετά από τη μεταστάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper στη Λάρισα, οι Αμερικανοί ζητούν να φέρουν από την Ιταλία και τα “θηριώδη” σε μέγεθος και δυνατότητες μην επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk! Την ίδια ώρα στην Ανδραβίδα αναμένονται τις επόμενες ημέρες έξι αεροσκάφη F-35, των Ιταλών ,τα οποία έρχονται για να πετάξουν στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ.

Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ, τεράστια σε μέγεθος, φέρουν πολλά οπλικά συστήματα. Πρόκειται για κατασκοπευτικά αεροσκάφη που διαθέτουν κάμερες,αισθητήρες υπερύθρων και αντίμετρα για την προστασία του. Έχει μήκος 13,4 μέτρα και εκπέτασμα πτερύγων 35,4 μέτρα. Πετάει με 735 χιλιόμετρα την ώρα, σε ύψος 20,5 χιλιομέτρων. Έχει εμβέλεια 26.000 χιλιομέτρων και αυτονομία 42 ωρών. Μ΄αυτά τα αεροσκάφη οι ΗΠΑ κάνουν επιθέσεις ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη…

Τα Global Hawk σταθμεύουν μεταξύ άλλων και στην αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικελίας. Στη βάση αρχίζουν έργα και οι Αμερικανοί θέλουν να μεταφέρουν τα Global Hawk. Τα έργα ίσως να ΄ναι η αφορμή για να φύγουν και να αποφύγουν τους ενδοιασμούς που κατά καιρούς έχουν εκφράσει κυβερνήσεις της Ρώμης για τις αποστολές που εκτελούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους. Οι Αμερικανοί είχαν προβλήματα όταν ήθελαν να πετάξουν στη Λιβύη και να πλήξουν στόχους. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επικαλεστεί την αμυντική συμφωνία που είχαν ΗΠΑ και Ιταλία και η οποία προέβλεπε “μόνον αποστολές αμυντικού χαρακτήρα και όχι επιθετικής φύσης”. Προφανώς οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν μεγαλύτερη “ευελιξία” και δεν αποκλείεται να την έχουν βρει στη Λάρισα.

Την Πέμπτη πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την αεροπορική βάση της Λάρισας, στην οποία ήδη φιλοξενούνται τα “μικρότερα” UAV MQ-9, για να διαπιστώσουν αν μπορούν να υποστηριχθούν τα Global Hawk.

Πηγή: news247.gr