Οι Αμερικανοί κυνηγούν Pokemon σε… νεκροταφεία και μνημεία του Ολοκαυτώματος

Οι Αμερικανοί κυνηγούν Pokemon σε… νεκροταφεία και μνημεία του Ολοκαυτώματος
epa05421031 A group of people play the new game 'Pokémon Go' on their smartphones in Union Square in New York, New York, USA, 11 July 2016. The new game was released 08 July and has players playing in a virtual world that corresponds to their actual GPS location. EPA/JUSTIN LANE

Έκκληση των αρχών για σεβασμό στα ιστορικά μνημεία.

Σε νεκροταφεία αλλά και μουσεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος αναζητούν Pokemon οι παίκτες του παιχνιδιού Pokemon Go, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις των αρχών διαχείρισης των ιστορικών μνημείων.

Το Εθνικό Αμερικανικό Μουσείο Ολοκαυτώματος αλλά και το Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον είναι δύο από τις τοποθεσίες στις οποίες προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση οι παίκτες του Pokemon Go, οι οποίοι μέσω των Google Maps αναζητούν στον πραγματικό κόσμο τα ψηφιακά πλάσματα για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους.

«Παίζοντας Pokemon Go σε ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του ναζισμού είναι απρεπές», δήλωσε ο διευθυντής του μνημείου στην Ουάσινγκτον. «Προσπαθούμε να βγάλουμε από το παιχνίδι το μέρος», συμπλήρωσε σε δήλωσή του.

Στο λογαριασμό του αμερικανικού Κοιμητηρίου του Άρλινγκτον για τα θύματα πολέμου στο Twitter, ανέβηκε μια ανάρτηση η οποία λέει ότι «Δεν θεωρούμε πρέπον να παίζεται το Pokemon Go στο χώρο του κοιμητηρίου. Ζητούμε από τους επισκέπτες να σεβαστούν το αίτημά μας».

Το Pokemon Go διαθέτει μια λειτουργία η οποία επιτρέπει τις αναφορές για σημεία όπου θεωρούνται ευαίσθητα, ούτως ώστε να αφαιρεθούν από τους χάρτες του.

Άλλα σημεία στα οποία επίσης υπήρξαν παρόμοια κρούσματα ήταν το Μουσείου του Άουσβιτς στην Πολωνία, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Λος Άντζελες, το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και το Μνημείο των Βετεράνων του πολέμου στο Βιετνάμ στην Ουάσινγκτον.

Ένας εκπρόσωπος του Μουσείου του Άουσβιτς δήλωσε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του παιχνιδιού, αλλά είδε εικόνες παικτών οι οποίοι ανέβαζαν στο Twitter τα Pokemon που έβρισκαν μέσα στο μνημείο. Σε μήνυμά του ανέφερε ότι απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ζητώντας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού να αφαιρέσουν τέτοιου είδους μνημεία από τη βάση δεδομένων.

Πάντως ορισμένοι παίκτες του παιχνιδιού φαίνεται πως δεν πτοούνται, καθώς εκτός από τα νεκροταφεία και τα μνημεία, μια ακόμη κατηγορία τοποθεσιών για να βρίσκουν Pokemon είναι οι.. εκκλησίες. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς δείχνουν να το χαίρονται!

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του παιχνιδιού, τα σημεία δημόσιων συναθροίσεων είναι ιδανικά για να εξελίσσουν τα πλάσματα που πιάνουν. Μουσεία, πλατείες, εκθέσεις, πάρκα, εκκλησίες και… νεκροταφεία περιλαμβάνονται στη λίστα για τα υποψήφια «γυμναστήρια» των Pokemon που θα αυξήσουν την απόδοσή τους στο παιχνίδι. Τα συγκεκριμένα σημεία ονομάζονται Pokestop και η εταιρεία πίσω από το παιχνίδι αρνήθηκε μέχρι στιγμής να σχολιάσει τα παράπονα που ακούγονται τις τελευταίες μέρες.

Ορισμένοι, πάντως, δεν δείχνουν να ενοχλούνται και τόσο. Όπως για παράδειγμα το εθνικό πάρκο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, το οποίο προσκαλεί τους επισκέπτες να βρουν όσα περισσότερα Pokemon μπορούν.