Οι αμερικάνικες πετρελαϊκές εταιρείες έχασαν 67 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι αμερικάνικες πετρελαϊκές εταιρείες έχασαν 67 δισεκατομμύρια δολάρια
Oil Barrels with falling oil price graph

Πολύ βαρύ το τίμημα του φτηνού πετρελαίου.

Το κραχ στις τιμές του αργού πετρελαίου οδήγησε 40 αμερικάνικες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου σε συνολικές ζημιές 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Και αυτή η …αιμορραγία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.

Οι ζημιές ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια για πετρελαϊκές όπως η EOG Resources, η Devon Energy και η Linn Energy, όπως και για την SandRidge Energy, την εταιρεία εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου που παραδέχθηκε πρόσφατα ότι σκέφτεται να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης.

Από την έρευνα εξαιρέθηκαν κάποιες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η ExxonMobil και η Chevron, οι οποίες κατέγραψαν κέρδη πέρυσι – αν και μικρότερα από προηγούμενα έτη. Οι εταιρείες εξαιρέθηκαν επίσης και επειδή έχουν πληθώρα δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, ενώ η έκθεση της Διεύθυνσης εστίασε σε εγχώριες εταιρείες των ΗΠΑ.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι πιο ευπαθείς εταιρείες είναι αυτές που συσσώρευσαν υπερβολικό δανεισμό από τα χρόνια της ανόδου. Οι 18 πετρελαϊκές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν μακροπρόθεσμο χρέος 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης μακροπρόθεσμου χρέους προς ίδια κεφάλαια αυτών των εταιρειών ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 99%.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες 22 εταιρείες που κατέγραψαν μικρότερες ζημιές είχαν συνολικό χρέος 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δείκτη χρέους προς ίδια κεφάλαια 58%.

Αν και οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει από 26 δολάρια το βαρέλι τον Φεβρουάριο σε πάνω από 42 δολάρια το βαρέλι σήμερα, οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι ακόμα αντιμέτωπες με μεγάλες πιέσεις. Και η Wall Street προετοιμάζεται για περαιτέρω ανακοινώσεις ζημιών από εταιρείες εξόρυξης όπως η Continental Resource, η Diamondback Energy και η Denbury Resources.

Όσο για την SandRidge Energy, η εταιρεία εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου έχει παγιδευτεί σε χρέη ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν κηρύξει πτώχευση, θα είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Βόρειας Αμερικής που θα έχει χρεοκοπήσει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καθοδικής τάσης της αγοράς.