Η Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίζεται τη συνεργασία με την NSA σε θέματα κατασκοπείας

Η Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίζεται τη συνεργασία με την NSA σε θέματα κατασκοπείας

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις, η γερμανική πλευρά έκανε λόγο για την ασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε σήμερα τη γερμανική μυστική υπηρεσία BND η οποία έχει κατηγορηθεί για παραβίαση της νομοθεσίας επειδή βοήθησε τις αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν αξιωματούχους και εταιρείες στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η καγκελαρία θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα που διεξάγεται από το κοινοβούλιο για το θέμα αυτό.

Αυτές ήταν οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις που έκανε η καγκελάριος για το ζήτημα. Όπως δήλωσε, εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι αποδεκτό χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους να κατασκοπεύουν η μία την άλλη – παραπέμποντας έτσι εμμέσως στην ψυχρολουσία που υπέστη η ίδια το 2013, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας είχε παγιδεύσει και παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνό της.

«Όμως από την άλλη, οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για να εγγυηθούν την ασφάλεια του κοινού και η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι (οι υπηρεσίες) θα κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

«Και αυτή η δυνατότητα να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους απέναντι στις απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας, τούς δίνεται μέσω της συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες πληροφοριών — και αυτό περιλαμβάνει πρώτα και κύρια την NSA», κατέληξε η καγκελάριος.

Διαβάστε ακόμη: Η Airbus απαιτεί εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις της γερμανικής κυβέρνησης