Οι άνθρωποι στρέφονται στο crowdfunding επειδή είναι πολύ ακριβό να πεθαίνεις

Οι άνθρωποι στρέφονται στο crowdfunding επειδή είναι πολύ ακριβό να πεθαίνεις

Η νέα τάση στο crowdfunding είναι λίγο πιο... μελαγχολική ως προς τη φύση της!

της Μάρθα Ουάιτ

Η χρηματοδότηση …κηδειών είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες σε ιστοσελίδες crowdfunding όπως οι Give Forward, GoFundMe, Plumfund και YouCaring.

Είναι αλήθεια ότι μπορεί κάποιοι να το θεωρούν γλοιώδες, αλλά πλέον έχει γίνει συνηθισμένο να ξεκινά κάποιος μια εκστρατεία crowdfunding και να ζητά από άλλους ανθρώπους λεφτά για να παντρευτεί, να πάει μήνα του μέλιτος, ή να αγοράσει ένα σπίτι.

Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την ιστοσελίδα NerdWallet.com, η νέα τάση στο crowdfunding είναι λίγο πιο μελαγχολική ως προς τη φύση της: το να πείσεις συγγενείς και φίλους να συνεισφέρουν στα έξοδα της κηδείας, αφότου ένα αγαπημένο πρόσωπο εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο.

Η NerdWallet εξέτασε δεδομένα από τέσσερις ιστοσελίδες crowdfunding – Give Forward, GoFundMe, Plumfund και YouCaring – και βρήκε ότι η κάλυψη δαπανών για κηδείες είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες. Η GoFundMe έχει συγκεντρώσει 340 εκατομμύρια δολάρια για 113.000 «ταμεία κηδειών» από την έναρξη λειτουργίας της το 2010 – ένας μέσος όρος 3.000 δολαρίων ανά εκστρατεία.

Και σύμφωνα με την GiveForward, μία στις πέντε εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων στην ιστοσελίδα είναι για κηδείες, ενώ ο αριθμός αυτών των εκστρατειών αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με άλλους σκοπούς.

Μια από τις αιτίες αυτού του φαινομένου ίσως είναι το γεγονός ότι πλέον το να πεθάνεις είναι πολύ ακριβό για κάποιους ανθρώπους. Κατά μέσο όρο, οι κηδείες στις ΗΠΑ κοστίζουν 7.200 δολάρια – δεν είναι μικρό το ποσό για κάποιον που είναι ήδη χρεωμένος ή του οποίου η οικογένεια δεν έχει καθόλου ρευστό για να καλύψει τα έξοδα της κηδείας.

Ένα άλλο πρόβλημα, όπως σημειώνει η NerdWallet, είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν αγοράζουν ασφαλιστικά συμβόλαια – τα οποία συνήθως καλύπτουν τα έξοδα κηδείας – τόσο όσο στο παρελθόν. Από το 2001 έως το 2014, οι πωλήσεις ασφαλειών μειώθηκαν κατά περίπου το ένα τρίτο στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, πολλοί δεν αποταμιεύουν αρκετά για την κάλυψη απρόσμενων δαπανών όπως μια κηδεία. Για την ακρίβεια, μια έρευνα της Bankrate τον περασμένο μήνα βρήκε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των Αμερικανών δεν έχουν καθόλου αποταμιεύσεις για μια περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Πηγή: Fortune.com