Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ

Την ανάγκη απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και της ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας επισήμαναν οι προσκαλεσμένοι του Ινστιτούτου.

Στην ανάγκη απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου και, ειδικότερα, των επενδύσεων καθώς επίσης και στα εμπόδια που υπάρχουν αναφορικά με την επένδυση σε γη και ακίνητα αναφέρθηκε ο Reza Moghadan, αντιπρόεδρος της Morgan Stanley, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

Επισήμανε, επίσης, ότι είναι δύσκολη η επίτευξη υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών στην Ευρώπη εάν δεν συμβάλλει το τραπεζικό σύστημα και πως αυτό δεν θα μπορέσει να συμβεί εάν οι τράπεζες δεν απελευθερωθούν από τα χαρτοφυλάκια κακών δανείων που έχουν.

Αναρωτήθηκε για το νόημα να υπάρχει δημοσιονομική αρχιτεκτονική ίδια για όλα τα κράτη ανεξάρτητα με τις ιδιαιτερότητες των οικονομικών τους στην ευρωζώνη, ενώ επισήμανε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκό είναι απογοητευτική.

Ο επικεφαλής της World Bank για Ευρώπη και Κεντρική Ασία Dirk Reinermann αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη είναι παράλληλα αναγκαίες προϋποθέσεις που θα δώσουν αισιόδοξα μηνύματα στις αγορές. Τόνισε ότι η κρίση στην Ελλάδα και η ύφεση ήταν η μεγαλύτερη τον τελευταίο αιώνα σε διεθνές επίπεδο και αναφέρθηκε στους δείκτες οικονομικής ανέχειας.