Η απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ είναι γεμάτη αντιφάσεις

Η απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ είναι γεμάτη αντιφάσεις
ANKARA, TURKIYE - APRIL 20 : In this photo illustration, logo of Tiktok is displayed on mobile phone screen in front of flag of United States, in Ankara, Turkiye on April 20, 2023. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η κατάργηση του TikTok στις ΗΠΑ είναι ένα κουβάρι αντιφάσεων.

Των Clay Chandler & Nicholas Gordon

Στο επίκεντρό του βρίσκεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον περασμένο μήνα υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που δίνει στην κινεζική ιδιοκτήτρια του TikTok, ByteDance, εννέα μήνες είτε για να πουλήσει την πλατφόρμα σε έναν Αμερικανό ιδιοκτήτη είτε για να βρεθεί αντιμέτωπο με απαγόρευση. Ο Μπάιντεν και μια δικομματική «χορωδία» στο Κογκρέσο επιμένουν ότι το TikTok αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια και παρέχει στους κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας μια ισχυρή πλατφόρμα για τη διάδοση της αντιαμερικανικής προπαγάνδας.

Ωστόσο, ενώ ο Μπάιντεν αποδοκίμαζε το TikTok, η εκστρατεία του αύξανε την εξάρτησή του από αυτό για να κινητοποιήσει τους νέους ψηφοφόρους.

Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ ως προς την απαγόρευση δεν είναι πιο συνεπής. Ως πρόεδρος, ο Τραμπ κατήγγειλε το TikTok και ηγήθηκε δύο ανεπιτυχών προσπαθειών για να εξαναγκάσει την πώλησή του. Τώρα ο Τραμπ λέει ότι αντιτίθεται σε μια απαγόρευση με το σκεπτικό ότι θα κάνει πλουσιότερο τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Οι επικριτές του Τραμπ λένε ότι ο πραγματικός λόγος για την αλλαγή της θέσης του έναντι του TikTok είναι ότι προσπαθεί να ευνοήσει τον μέγα δωρητή του, Jeffery Yass, η εταιρεία του οποίου, Susquehanna International Group με έδρα τη Φιλαδέλφεια, κατέχει το 15% της ByteDance. Το προσωπικό μερίδιο του Yass στην ByteDance αξίζει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και εκεί βρίσκεται ένα άλλο παράδοξο. Ένα κύριο επιχείρημα των υποστηρικτών της απαγόρευσης είναι ότι η ByteDance δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη επειδή η εταιρεία ελέγχεται από τον Κινέζο ιδρυτή της, Zhang Yiming, ο οποίος υποκύπτει στις ιδιοτροπίες του κινεζικού κράτους. Ωστόσο, περίπου το 60% της ByteDance κατέχεται από θεσμικούς επενδυτές, κυρίως μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των General Atlantic, Sequoia Capital, KKR, Carlyle Group και Coatue Management.

Ο διευθύνων σύμβουλος Shou Zi Chew με έδρα τη Σιγκαπούρη διαβεβαίωσε τον περασμένο μήνα τους νομοθέτες των ΗΠΑ ότι η TikTok είναι μια αμερικανική εταιρεία, μη εισηγμένη και ανεξάρτητη από το Πεκίνο. Ωστόσο, ακόμη και όταν ο Chew εμφανίστηκε στο Καπιτώλιο, εμπορικοί αξιωματούχοι στο Πεκίνο δήλωσαν ότι η ByteDance υπόκειται στον κινεζικό νόμο για τις εξαγωγές τεχνολογίας και προειδοποίησαν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα «αντιταχθεί σθεναρά» στην αναγκαστική πώληση του TikTok.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν κατακρίνει την απαγόρευση του TikTok ως μια μελέτη περίπτωσης της αμερικανικής υποκρισίας. Τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης της Κίνας χλεύασαν τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις υποθέσεις μιας μη εισηγμένης τεχνολογικής startup ενώ κηρύττουν στους εμπορικούς εταίρους τους τις αρετές της ελευθερίας του λόγου, της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και του σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι οι Κινέζοι είναι αυτοί που προκαλούν. «Το βρίσκω εξαιρετικά ειρωνικό επειδή κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Κίνα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα X για να επικρίνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, Νίκολας Μπερνς. «Δεν δίνουν στους πολίτες τους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το X, το Instagram, το Facebook, ή να έχουν πρόσβαση στο Google».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com