Η απάντηση-«χαστούκι» του Ζούκερμπεργκ στον Τιμ Κουκ της Apple

Η απάντηση-«χαστούκι» του Ζούκερμπεργκ στον Τιμ Κουκ της Apple

«Tο Facebook δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους και τα δικαιώματά τους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook υπερασπίστηκε το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας του, σε μία συνέντευξη που δημοσίευσε το Vox τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη κριτική από τον ομόλογό του στην Apple ήταν αβάσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο CEO της Apple, πρόσφατα ζήτησε δημοσίως τη θέσπιση ισχυρότερων κανόνων ιδιωτικότητας που θα εμποδίζουν την κατάχρηση και παραβίαση δεδομένων, στον απόηχο της διαρροής πληροφοριών χρηστών του Facebook. Συγκεκριμένα, ο Κουκ έκανε λόγο για την ανάγκη θέσπισης «καλά επεξεργασμένων» κανόνων που θα αποτρέπουν τη συλλογή και εκμετάλλευση πληροφοριών των χρηστών χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι.

Ο Ζούκερμπεργκ, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι αποστολή του Facebook είναι να συνδέει τον κόσμο και να παρέχει υπηρεσίες σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Επίσης, είπε ότι η διαφήμιση «έπαιξε φυσικά σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού αυτού μοντέλου, αλλά το Facebook δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους και τα δικαιώματά τους».

Αντ’αυτού, ο CEO της Facebook αναρωτήθηκε «πώς μία εταιρεία, όπως η Apple, η οποία χρεώνει τους χρήστες της, μπορεί να υποστηρίζει ότι ενδιαφέρεται για τους πελάτες της», ενώ απευθυνόμενος στoν τεχνολογικό κολοσσό κατέληξε στο συμπέρασμα πως: «Eάν θέλετε να οικοδομήσετε μια υπηρεσία που δεν εξυπηρετεί μόνο τους πλούσιους ανθρώπους, τότε πρέπει να προσφέρετε κάτι που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά».

Ίσως πάρει χρόνια για να κλείσει η πληγή

Όπως υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τo Facebook πιθανώς να χρειαστεί «μερικά χρόνια» για να λύσει τα προβλήματα που ανέκυψαν από το σκάνδαλο αναφορικά με την αποτυχία της εταιρείας στην προστασία των προσωπικών.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης είναι ο «ιδεαλισμός» του, επειδή για πολλά χρόνια έβλεπε μόνο τις καλές πλευρές της σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με τον CEO του Facebook.

«Δεν αφιερώσαμε αρκετό χρόνο να σκεφτούμε τις αρνητικές πλευρές που προέκυψαν από αυτά τα εργαλεία», είπε στο Vox.

«Νομίζω ότι τώρα οι άνθρωποι ορθώς επικεντρώνονται σε ορισμένους από τους κινδύνους και τις αρνητικές πλευρές», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι θα ξεφορτωθούμε αυτό το πρόβλημα, αλλά θα χρειαστούν μερικά χρόνια. Θα ήθελα να λύσω όλα αυτά τα ζητήματα σε τρεις ή έξι μήνες, αλλά θαρρώ πως η πραγματικότητα είναι ότι κάποια από αυτά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να λυθούν», επέμεινε.