Η απάντηση της Apple στις αποκαλύψεις των WikiLeaks

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολλά κενά ασφαλείας του iOS έχουν ήδη διορθωθεί, σύμφωνα με την εταιρεία.

Μια νέα παρτίδα εγγράφων που δημοσιοποίησαν τα WikiLeaks την περασμένη Τρίτη και δείχνουν μια ευρεία γκάμα κατασκοπευτικών τακτικών της CIA αποκαλύπτουν ότι η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ εκμεταλλεύεται κενά ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα της Apple, iOS.

Με άλλα λόγια, η CIA είναι σε θέση να παρακολουθεί τα iPhone των κατόχων τους.

Η Apple εξέδωσε ανακοίνωση που φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, αναφέροντας παράλληλα ότι τα περισσότερα κενά ασφαλείας έχουν ήδη επιδιορθωθεί – ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει η εταιρεία.

Η τεχνολογική κοινότητα καθώς και η κοινότητα των υπηρεσιών ασφαλείας στις ΗΠΑ αξιολογούν τον αντίκτυπο της δημοσιοποίησης των εγγράφων από τα WikiLeaks, τα οποία φαίνεται ότι είναι αυθεντικά και περιγράφουν μια σειρά τρόπων με τους οποίους η CIA παρακολουθεί smartphone και τηλεοράσεις διασυνδεδεμένες με το Ίντερνετ.

Στην περίπτωση της Apple, μια σύνοψη των εγγράφων από τα Wikileaks αναφέρει ότι η CIA έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην παραβίαση των iOS, ίσως επειδή τα iPhone χρησιμοποιούνται από τα μέλη της «ελίτ».

Τα Wikileaks δημοσίευσαν παράλληλα μια λίστα hacks που έχει αναπτύξει ή αγοράσει η CIA για να παρακολουθεί τα iPhone, καθώς και λεπτομέρειες για το πώς η υπηρεσία εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας.

Σε δήλωσή της στο Fortune, η Apple ανέφερε ότι γνωρίζει πολλά από τα αναφερόμενα κενά ασφαλείας και τα έχει ήδη επιδιορθώσει. Παράλληλα, παρότρυνε τους πελάτες της να παρακολουθούν στενά και να κατεβάζουν τις αναβαθμίσεις λογισμικού.

«Αν και η αρχική μας ανάλυση δείχνει ότι πολλά από τα ζητήματα που αποκαλύφθηκαν σήμερα έχουν ήδη διορθωθεί στην τελευταία έκδοση των iOS, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την αντιμετώπιση κάθε ευπάθειας. Πάντα ζητάμε από τους πελάτες μας να κατεβάζουν την τελευταία έκδοση των iOS ώστε να έχουν πάντα τις πιο πρόσφατες αναβαθμίσεις ασφαλείας» λέει η ανακοίνωση.

Η Apple δεν ανέφερε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για την αντιμετώπιση όλων των αδυναμιών ασφαλείας.

Η εκμετάλλευση κάθε διαθέσιμης «τρύπας ασφαλείας» σε καταναλωτικά προϊόντα είναι καθιερωμένη πρακτική των υπηρεσιών πληροφοριών για να παρακολουθούν και να κατασκοπεύουν. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι το FBI αγόρασε μια ευπάθεια ασφαλείας λογισμικού για να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στο iPhone ενός νεκρού τρομοκράτη που είχε συμμετοχή στο μακελειό του Σαν Μπερναντίνο πέρυσι.