Η απάντηση της Κοντουρά για το «Μαρία Αντουανέτα» της Ryanair

Τι δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμός για τις κατηγορίες στελέχους της αεροπορικής εταιρείας.

Απάντηση στον εμπορικό διευθυντή της Ryanair Ντέιβιντ Ο’ Μπράιεν και σε όσα υποστήριξε στο «Βήμα της Κυριακής» δίνει η Έλενα Κουντουρά.

Υπενθυμίζεται ότι το στέλεχος της low cost αεροπορικής προανήγγειλε ότι η Ryanair προτίθεται να τερματίσει νωρίτερα το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων στη χώρα μας, μετά τα νέα φορολογικά βάρη στο τουριστικό προϊόν και την παραδειγματική αγνόηση των προτάσεων της εταιρείας από το 2014 και μετά.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει η Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού ότι είναι γνωστό το αίτημα που έχουν θέσει στις εκάστοτε κυβερνήσεις κατ’ επανάληψη όλα τα προηγούμενα χρόνια και από τις αρχές του 2014 πιο επισταμένως, να μην πληρώνει η εν λόγω εταιρεία το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων 12 ευρώ ανά επιβάτη. «Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας επανήλθε με επιστολή του, αυτή τη φορά συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο της Κω, ζητώντας την άμεση απαλοιφή του εν λόγω τέλους. Στις συναντήσεις μας που είχαν προηγηθεί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, και στην ανταλλαγή αλληλογραφίας μας στη συνέχεια, ξεκαθάρισα ότι το συγκεκριμένο αίτημα για την κατάργηση των τελών 12 ευρώ ανά επιβάτη, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου. Τέτοιου είδους θέματα εντάσσονται στο πλαίσιο της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής που αφορά και τις αεροπορικές εταιρείες, και του συνέστησα να απευθυνθεί στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών.

Έχω ευχαριστήσει στο παρελθόν τον εκπρόσωπο της Ryanair και τον ευχαριστώ για μία ακόμη φορά δημοσίως για την πρόθεσή του να φέρει επιπλέον 5 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα, σε βάθος τριετίας. Και φυσικά του τόνισα ότι υποστηρίζω κάθε ενέργεια που καθιστά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας πιο ανταγωνιστικό και αγωνίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση για όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου και στον τομέα ευθύνης μου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και εσόδων του 2015, μετά από τη συστηματική εφαρμογή της νέας μας τουριστικής πολιτικής με ορίζοντα τετραετίας».

Η κ. Κουντουρά απαντά και στο χαρακτηρισμό που της απέδωσε ο κ. Ο’ Μπράιεν αποκαλώντας την «Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδος»:
«Όσον αφορά τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που ειπώθηκαν δημοσίως, αυτοί δεν συνάδουν ούτε με τους ελάχιστους κανόνες σεβασμού, ούτε με το πνεύμα αγαστής συνεργασίας. Η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά ότι τα ζητήματα oικονομικής και φορολογικής φύσεως είναι εκτός του τομέα ευθύνης του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα Τουρισμού Υπουργού».

Σχετικά άρθρα