Η απίστευτη ιστορία πίσω από τον πρώτο ιδρυτή hedge fund στον κόσμο

Η απίστευτη ιστορία πίσω από τον πρώτο ιδρυτή hedge fund στον κόσμο

Πώς ο Alfred Winslow Jones κατάφερε διαβάζοντας ένα άρθρο να δημιουργήσει τη σύγχρονη βιομηχανία των hedge funds.

O πρώτος ιδρυτής hedge fund  στον κόσμο δεν μοιάζει σε τίποτα με τους περισσότερους από εκείνους που δραστηριοποιούνται στην αγορά σήμερα. Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, είχε ελάχιστη εμπειρία στις επενδύσεις, ενώ είχε εργαστεί σε διάφορους τομείς, όπως η διπλωματία, η κοινωνιολογία και η δημοσιογραφία προτού ξεκινήσει να επενδύει σε ηλικία 48 ετών.

Ο λόγος για τον Alfred Winslow Jones, ο οποίος θεωρείται ότι δημιούργησε το πρώτο hedge fund στα  τέλη της δεκαετίας του 1940. Η ιδέα του προέκυψε την ώρα που διάβαζε ένα άρθρο για τις αγορές στο περιοδικό Fortune.

Το σχέδιό του ήταν απλό: Ήθελε να δημιουργήσει ένα «hedge» ποντάροντας στην άνοδο και στην πτώση των μετοχών. Πρόκειται για μια βασική στρατηγική των hedge fund σήμερα, η οποία τότε έμοιαζε με ιστορία μυθιστορήματος.

Η στρατηγική αυτή απέφερε πολλά χρήματα στον ίδιο αλλά και τους πελάτες του. Σύμφωνα με το άρθρο του Fortune, το οποίο χρονολογείται το 1966, η εταιρεία του Jones σημείωση απόδοση 670% μέσα σε δέκα χρόνια (!)

Ο Jones κατάφερε να δημιουργήσει τη σύγχρονη βιομηχανία των hedge funds, η οποία αριθμεί σήμερα 11.000 κεφάλαια σε όλον τον κόσμο.