Η απλή οικονομική ερώτηση που δε μπορεί να απαντήσει ο μισός πλανήτης

Η απλή οικονομική ερώτηση που δε μπορεί να απαντήσει ο μισός πλανήτης

Η ερώτηση δεν έχει περίεργες πράξεις ή πολύπλοκους αριθμούς.

Μια μεγάλη έρευνα σχετικά με τις χρηματοοικονομικές γνώσεις που κατέχει ο κόσμος μόλις δημοσιεύθηκε και τα αποτελέσματα… σοκάρουν.

Οι εταιρείες McGraw Hill Financial (η οποία κατέχει την S & P ), η Παγκόσμια Τράπεζα και η Gallup διεξήγαν την S&P Global Financial Literacy Survey, η οποία χρησιμοποίησε ένα δείγμα 1.500 ενηλίκων από περισσότερες από 140 χώρες, ώστε να διαπιστώσουν ποια είναι η οικονομική τους παιδεία.

Οι διοργανωτές έχουν ορίσει ως χρηματοοικονομικές γνώσεις τη δυνατότητα να απαντήσει κάποιος σε τρεις από τις τέσσερις πραγματικά απλές ερωτήσεις για τον πληθωρισμό, τον κίνδυνο και το επιτόκιο. Δείτε σχετικά εδώ 

Μια απ’ τις πιο εύκολες ερωτήσεις στην έρευνα είναι για το επιτόκιο. Για την ακρίβεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο εξής:

«Ας υποθέσουμε ότι θα πρέπει να δανειστείτε 100 ( νόμισμα της χώρας ) ποιο είναι το μικρότερο ποσό για να αποπληρώσετε; 105 (νόμισμα της χώρας) ή 100 ( νόμισμα της χώρας ) συν 3 %;»

Το γεγονός τώρα πως μόνο το 49% του δείγματος μπόρεσε να απαντήσει είναι τρομακτικό. Τα αποτελέσματα ανά χώρα διαφέρουν σημαντικά . Στην Υεμένη, μόλις το 16% των ατόμων απάντησαν σωστά στην ερώτηση, σε σύγκριση με το 79 % στο Τουρκμενιστάν.

Τέλος, μόνο το 1/3 του συνολικού αριθμού των ερωτηθέντων μπορούσε να απαντήσει στις τρεις απ’ τις τέσσερις ερωτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως οι φτωχές χώρες εξαιρέθηκαν απ’ το δείγμα ενώ μόνο μια χώρα του ΟΟΣΑ συμμετείχε. Η βαθμολογία στα χρηματοοικονομικά θέματα είναι 33% τη στιγμή που χρησιμοποιώντας μόνο τις χώρες του ΟΟΣΑ η βαθμολογία ανέρχεται στο 53 % – αλλά είναι ακόμα αρκετά ανησυχητική.