Η απολογία του Μπάνκμαν-Φριντ για την FTX – «Δεν εξαπάτησα κανένα»

Η απολογία του Μπάνκμαν-Φριντ για την FTX – «Δεν εξαπάτησα κανένα»
(FILES) In this file photo taken on February 09, 2022, Samuel Bankman-Fried, founder and CEO of FTX, testifies during a Senate Committee on Agriculture, Nutrition and Forestry hearing about "Examining Digital Assets: Risks, Regulation, and Innovation," on Capitol Hill in Washington, DC. - The new chief executive of troubled cryptocurrency platform FTX said on November 12, 2022, the company was making "every effort to secure all assets" following unauthorized transactions potentially worth hundreds of millions of dollars. Additionally, the platform's chief executive, 30-year-old Sam Bankman-Fried, once considered a star in the freewheeling cryptocurrency world, resigned. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Η πρώτη φορά που οι 12 ένορκοι και οι 5 αναπληρωματικοί τους θα άκουσαν απευθείας τον 31χρονο πρώην δισεκατομμυριούχο.

Τη δική του άποψη για τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX τον Νοέμβριο του 2022 και τον «πανικό» που αυτή προκάλεσε στην παγκόσμια αγορά των cryptos κατέθεσε ο ιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, μιλώντας Παρασκευή στη δίκη του για απάτη στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία ότι λεηλάτησε δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που οι 12 ένορκοι και οι 5 αναπληρωματικοί τους θα άκουσαν απευθείας τον 31χρονο πρώην δισεκατομμυριούχο μετά από 12 ημέρες δίκης.

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν εξαπάτησε κανένα, ούτε έβαλε χέρι σε κεφάλαια των πελατών του. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως «πολλοί άνθρωποι έπαθαν κακό» αναφερόμενος στους εργαζόμενους και στους πελάτες της FTX.

Είπε πως έκανε πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της FTX, κυρίως επειδή δεν εφάρμοσε μια ειδική ομάδα διαχείρισης κινδύνων.

«Πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο προϊόν στην αγορά. Αποδείχθηκε ουσιαστικά το αντίθετο. Πολλοί άνθρωποι πληγώθηκαν, πελάτες, εργαζόμενοι, και η εταιρεία κατέληξε σε πτώχευση» υποστήριξε.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Μπάνκμαν-Φριντ ότι χρησιμοποίησε τα κεφάλαια των πελατών της FTX για να στηρίξει το hedge fund του, Alameda Research να πραγματοποιήσει κερδοσκοπικές επενδύσεις και να δωρίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές εκστρατείες στις ΗΠΑ. Ο 31χρονος αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για σχέδιο εξαπάτησης των δανειστών της Alameda και των επενδυτών της FTX.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να υποστηρίξει ότι η συμμετοχή δικηγόρων στη λήψη αποφάσεων δείχνει ότι δεν είχε εγκληματική πρόθεση, μετέδωσε το Reuters.

Έχει δηλώσει αθώος για δύο κατηγορίες απάτης και πέντε κατηγορίες συνωμοσίας που ασκήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, ένα μήνα μετά την κήρυξη πτώχευσης της FTX μετά από ένα κύμα αναλήψεων πελατών.

Οι εισαγγελείς λένε ότι έδωσε εντολή να δοθούν στην Alameda ειδικά προνόμια διαπραγμάτευσης στην FTX, όπως μια πιστωτική γραμμή ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια εξαίρεση από τη ρευστοποίηση των θέσεών της, εάν εμφάνιζε ζημίες. Λένε ότι τα προνόμια αυτά επέτρεψαν στην Alameda να αποσπάσει καταθέσεις από ανυποψίαστους πελάτες του χρηματιστηρίου.

Απαντώντας στις ερωτήσεις που του έθεσε ο συνήγορος υπεράσπισής του Μαρκ Κοέν, ο Μπάνκμαν-Φριντ έδωσε μακροσκελείς απαντήσεις και μίλησε σε ήρεμους, μετρημένους τόνους καθώς αμφισβητούσε το αφήγημα των εισαγγελέων. Είπε ότι η Alameda ήταν ένας «market maker» που χρησίμευε για να ενισχύσει τον όγκο συναλλαγών στην FTX, και ως εκ τούτου μπορούσε να δανείζεται χρήματα από το χρηματιστήριο για να κάνει συναλλαγές.

Ο 31χρονος υποστήριξε πως άρχισε να ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας «λανθασμένης» ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Alameda, η οποία θα ήταν «καταστροφική» για την πλατφόρμα. Είπε ότι έδωσε εντολή σε δύο προγραμματιστές υπολογιστών της FTX να υλοποιήσουν ένα χαρακτηριστικό για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο.

«Ήταν τρομακτικό. Αυτό ήταν κάτι που παρουσίαζε συστηματικό κίνδυνο» υποστήριξε ο Μπάνκμαν-Φριντ.

Υπενθυμίζεται πως ο 31χρονος φυλακίστηκε τον Αύγουστο, αφού ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Λιούς Κάπλαν, διαπίστωσε ότι πιθανόν να πείραξε μάρτυρες, φορούσε κοστούμι και μιλούσε με δύο μπουκάλια νερού τοποθετημένα μπροστά του στο βήμα του μάρτυρα. Ο πρώην μεγιστάνας που κάποτε ήταν γνωστός για το ότι φορούσε σορτς και μπλουζάκια και είχε μια ατημέλητη κοτσίδα με σγουρές μπούκλες έκοψε τα μαλλιά του πριν αρχίσει η δίκη του.

Περιέγραψε ότι έπαιζε «πολλά επιτραπέζια παιχνίδια», ότι ήταν αδελφότητας χωρίς «σπασίκλας» στο MIT της Μασαχουσέτης, από όπου αποφοίτησε με πτυχίο φυσικής το 2014, μέρος μιας προσπάθειας να αντιδράσει σε αυτό που οι δικηγόροι του έχουν αποκαλέσει «καρτούν κακούργου», όπως τον παρουσιάζουν οι εισαγγελείς.

Οι ένορκοι άκουσαν τρεις από τους στενότερους έμπιστούς του στην FTX και την Alameda, που δήλωσαν ένοχοι και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τους εισαγγελείς. Κατέθεσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι διέπραξαν οικονομικά εγκλήματα κατ’ εντολή του Μπάνκμαν-Φριντ.

Για τους κατηγορούμενους σε ποινικά αδικήματα, η κατάθεση στο εδώλιο είναι μια επικίνδυνη πρόταση, διότι τους ανοίγει σε πιθανή αντεξέταση από τους εισαγγελείς.

Αλλά δεδομένης της προτίμησης του 31χρονου για ρίσκο, οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι πιθανότατα θεώρησε την κατάθεση στο εδώλιο ως την καλύτερή του ευκαιρία να αντικρούσει τους ισχυρισμούς των μελών του στενού του κύκλου, οι οποίοι υποστηρίζονταν από λογιστικά φύλλα που οι τρεις είπαν ότι αποδείκνυαν πώς εκλάπησαν τα κεφάλαια των πελατών και μηνύματα κειμένου στα οποία έλεγαν

Οι εισαγγελείς θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τον Μπάνκμαν-Φριντ όταν ο Κοέν ολοκληρώσει την ανάκρισή του.

Μπορεί να τον ρωτήσουν γιατί δεν αποκάλυψε στους πελάτες της FTX ότι η Alameda είχε ειδικά προνόμια συναλλαγών στο χρηματιστήριο και γιατί δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω του τρεξίματος των καταθέσεων των πελατών τον περασμένο Νοέμβριο ότι η FTX ήταν «μια χαρά», ενώ γνώριζε ότι είχε ελλείψεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τελικές αγορεύσεις και οι διαβουλεύσεις των ενόρκων αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: