Η Apple έχασε, και θα πληρώσει πάνω από 300 εκατ. δολάρια

Η Apple έχασε, και θα πληρώσει πάνω από 300 εκατ. δολάρια

Η δικαστική υπόθεση για μια πατέντα δεν είχε καλό τέλος για την εταιρεία.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας αποφάσισε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής να υποχρεώσει την Apple να πληρώσει το ποσό των 302,4 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία VirnetX, επειδή χρησιμοποίησε τεχνολογική της πατέντα χωρίς την άδειά της.

Ο ίδιος δικαστής που πήρε αυτήν την απόφαση, ο Ρόμπερτ Σρέντερ, είχε απορρίψει τον περασμένο Αύγουστο άλλη μια προσφυγή της VirnetX ύψους 625,5 εκατ. δολαρίων εναντίον της Apple για τον ίδιο λόγο, επειδή εκείνη η υπόθεση έμοιαζε πολύ πιο μπλεγμένη από την τελευταία.

Οι δύο εταιρείες βρίσκονται εδώ και χρόνια στα δικαστήρια για τη χρήση συγκεκριμένων πατέντων. Όλα ξεκίνησαν το 2010 όταν η VirnetX, μια εταιρεία με έδρα τη Νεβάδα που ζει εξαγοράζοντας πατέντες και μηνύοντας όσες εταιρείες τις χρησιμοποιούν χωρίς την άδειά της, κατέθεσε αγωγή για τη χρήση τεσσάρων πατεντών. Μεταξύ αυτών ήταν τα ασφαλή δίκτυα και οι σύνδεσμοι ασφαλούς επικοινωνίας.

Το 2012 το δικαστήριο αποφάσισε να πληρωθεί στην VirnetX αποζημίωση ύψους 368,2 εκατ. δολαρίων, όμως το αμερικανικό Εφετείο απέρριψε την υπόθεση εγείροντας ερωτήματα από τη μέθοδο με την οποία υπολογίστηκε το τελικό ποσό.

Apple και VirnetX θα βρεθούν ξανά στα δικαστήρια. Αυτή τη φορά για μια νέα έκδοση ασφαλείας για το λογισμικό της, καθώς και για την εφαρμογή iMessage.

Πολλές από τις αγωγές για παραβίαση τεχνολογικής πατέντας εκδικάζονται στο Τέξας, επειδή το δικαστήριο διαθέτει μια εξαιρετικά ευνοϊκή για τους ενάγοντες «παράδοση» εξαιρετικά υψηλών προστίμων.