Η Apple …πατάει γκάζι στα σχέδιά της για αυτόνομα αυτοκίνητα

Η Apple …πατάει γκάζι στα σχέδιά της για αυτόνομα αυτοκίνητα
The Apple store at IFC on August 7, 2021 in Hong Kong, China. (Photo by Marc Fernandes/NurPhoto) (Photo by Marc Fernandes / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μετά από επτά χρόνια αγώνων και εμποδίων στο τμήμα αυτοκινήτων της, η Apple μοιάζει να έχει επιτέλους καταλήξει σε μια κατεύθυνση.

του Jacob Carpenter

Η Apple προσπαθεί να αναπτύξει ένα πλήρως αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα μέχρι το 2025, με μια σημαντική τεχνολογική ανακάλυψη που ίσως επιτρέπει κάποια αισιοδοξία ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, ανέφερε το Bloomberg την Πέμπτη. Εάν η Apple τηρήσει τη φιλόδοξη προθεσμία της, η εταιρεία θα μπορούσε να τοποθετηθεί μπροστά από τους ανταγωνιστές της στη αυτόνομη οδήγηση όπως η Tesla και η Waymo, οι οποίοι επίσης αγωνίζονται για την ανάπτυξη παρόμοιας τεχνολογίας.

Με την εστίαση της σε αυτοκίνητα πλήρως αυτόνομης οδήγησης, η Apple θα παρακάμψει τα ενδιάμεσα βήματα όπως αυτά της Tesla, η οποία έχει επί του παρόντος ημιαυτόνομα αυτοκίνητα στο δρόμο που απαιτούν οδηγό στο τιμόνι. Όπως είπε ο ρεπόρτερ του Bloomberg, Mark Gurman σε μια συνέντευξη στο BloombergTV, αυτό είναι συνεπές με την μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας.

«Αυτό κάνει η Apple, σωστά; Εισάγει νέες κατηγορίες προϊόντων μόνο όταν είναι σε θέση να κάνει άλμα με ένα προϊόν», είπε ο Gurman. «Το είδαμε με το αρχικό iPhone, το είδαμε με το iPad, το είδαμε με το Apple Watch. Τώρα είναι η σειρά του αυτοκινήτου. Και θέλουν να προσφέρουν κάτι που κανένας άλλος δεν κατάφερε πραγματικά να υλοποιήσει με επιτυχία».

Η αναφορά για την Apple προκάλεσε ένα μικρό «τράνταγμα» το απόγευμα της Πέμπτης στην τιμή της μετοχής της εταιρείας, η οποία εκτοξεύτηκε περίπου κατά 2% αμέσως μετά το δημοσίευμα. Η τιμή της μετοχής της Apple ανέβηκε και πάλι την Παρασκευή, ξεπερνώντας τα 160 δολάρια στις μεσημεριανές συναλλαγές για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας.

Υπάρχουν καλοί λόγοι που επιβάλλουν να προσεγγίζουμε τις ειδήσεις με προσοχή. Η Apple το έχει επαναλάβει στο παρελθόν, με αναφορές να διαρρέουν στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι η εταιρεία θα μπορούσε να συνεργαστεί με άλλη αυτοκινητοβιομηχανία για να κυκλοφορήσει ένα αυτόνομο αυτοκίνητο μέχρι το 2024. Ο Gurman την Πέμπτη περιέγραψε τον στόχο της Apple για το 2025 ως «ρευστό».

Μεγάλα ερωτήματα παραμένουν επίσης σχετικά με την παραγωγή και το δυνητικό επιχειρηματικό μοντέλο. Η Apple δεν αναμένεται να κατασκευάσει το δικό της εργοστάσιο αυτοκινήτων, κι επομένως θα απαιτηθούν συνεργασίες που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Apple θα πουλάει απευθείας σε επίδοξους ιδιοκτήτες οχημάτων ή θα δημιουργήσει έναν στόλο από κοινόχρηστα αυτοκίνητα.

Πηγή: fortune.com