Η Apple ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια για βιντεοπαιχνίδια

Η Apple ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια για βιντεοπαιχνίδια
epa07131752 Apple CEO Tim Cook is seen during an Apple hands-on event in One Hanson Place following a presentation at the Howard Gilman Opera House at the Brooklyn Academy of Music in Brooklyn, New York, USA, 30 October 2018. The event follows soon after a major Apple iPhone product launch in September 2018. EPA/JUSTIN LANE
Τι κρύβεται πίσω από την στρατηγική της εταιρείας να «ανοίξει» τα ταμεία της για να υποστηρίξει την gaming πλατφόρμα Apple Arcade - Ποιοί παιχνίδια θα είναι διαθέσιμα.

Η Apple ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει νέα βιντεοπαιχνίδια για την συνδρομητική της πλατφόρμα «Arcade», σύμφωνα με δηλώσεις ατόμων  που γνωρίζουν τα της εταιρείας στους Financial Times.

Η σημαντική αυτή δαπάνη δείχνει πόσο σοβαρά η Apple παίρνει τα παιχνίδια ως μια νέα πηγή εσόδων από συνδρομές, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην επιχειρούμενη είσοδο της εταιρείας στην αγορά της τηλεόρασης και των ειδήσεων. Αντικατοπτρίζει επίσης τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην Silicon Valley για αποκλειστικά δικαιώματα για το πιο ποιοτικό περιεχόμενο της αγοράς, καθώς η κατασκευάστρια του iPhone ανταγωνίζεται τις πλατφόρμες gaming της Google και της Tencent, αλλά και των κατασκευαστριών κονσολών Nintendo, Sony και Microsoft.

Το Apple Arcade παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Cupertino της Καλιφόρνια, όπου αστέρες του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων η Oprah Winfrey και ο Steven Spielberg, παρουσίασαν την πλατφόρμα TV+.

Ποιό το σκεπτικό της Apple

Η Apple ελπίζει να κατακτήσει νέες και πιο προβλέψιμες πηγές εσόδων από τις online συνδρομητικές υπηρεσίες, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων για το iPhone, μειώνεται. Aναλυτές προβλέπουν ότι οι συνδρομητικές υπηρεσίες παιχνιδιών θα μπορούσαν να καταστούν αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Apple, μέσα σε λίγα χρόνια. Αλλά για να εδραιωθεί, η Apple πρέπει να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, χωρίς να ξέρει εάν το Arcade θα αποδειχθεί επιτυχημένο.

Άνθρωποι που συμμετέχουν στην ανάπτυξη της πλαρφόρμας λένε ότι η Apple ξοδεύει αρκετά εκατομμύρια δολάρια για το κάθε από τα περισσότερα από  100 παιχνίδια που έχουν επιλεγεί να κάνουν το ντεμπούτο τους στο Arcade, με τον συνολικό προϋπολογισμό να υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Η υπηρεσία παιχνιδιών αναμένεται να κάνει την πρεμιέρα της αργότερα φέτος.

Η Apple προσφέρει στους προγραμματιστές ένα επιπλέον κίνητρο αν συμφωνήσουν το παιχνίδι τους να είναι διαθέσιμο μόνο στο Arcade, καθυστερώντας την κυκλοφορία του μέσω του καταστήματος εφαρμογών Google Play για smartphone Android ή μέσω έτερων συνδρομητικών gaming όπως του Xbox της Microsoft. Αλλά μετά από λίγους μήνες αποκλειστικότητας, οι προγραμματιστές θα είναι ελεύθεροι να διανέμουν τα παιχνίδια τους σε Η/Υ ή άλλες κονσόλες παιχνιδιών όπως το Nintendo’s Switch ή το PlayStation της Sony.

Οι τίτλοι που θα προσφέρει το Arcade

Οι τίτλοι που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την Apple Arcade περιλαμβάνουν γνωστά παιχνίδια, όπως το Sonic the Hedgehog της Sega, το Cartoon Network και τα Lego, καθώς και νέα παιχνίδια από ανεξάρτητους προγραμματιστές όπως παιχνίδια της ustwo, Annapurna Interactive και Bossa Studios. Οι περισσότεροι από αυτούς που επιλέχθηκαν έχουν αποδειχθεί προηγουμένως επιτυχείς στο App Store του iPhone.

Η εστίαση της Apple Arcade στους indie τίτλους, φτιαγμένους απο μικρά και αυτόνομα studio, έρχεται σε αντίθεση με τα μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ που υπέγραψαν στο TV + και έχει κάνει ορισμένους προγραμματιστές επιφυλακτικούς σχετικά με το πόσοι άνθρωποι θα εγγραφούν εν τέλει στο Arcade.

Παρόλα αυτά, με τα παιχνίδια να είναι το από τους πιο προσοδοφόρους τομείς της ψυχαγωγικής βιομηχανίας, το Arcade ίσως θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο από το TV +, τα επόμενα χρόνια.

Όσο για το συνδρομητικό μοντέλο, η Silicon Valley συνεχίζει να δείχνει ερωτευμένη μαζί του. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αλλά και μικρότερες εταιρείες, προσπαθούν μέσω των συνδρομών να δημιουργήσουν μια σταθερή βάση εσόδων, και να εγγράψουν στις πλατφόρμες τους όσους περισσότερους μπορούν, όσο γρηγορότερα. Η βιωσιμότητά του, μένει να αποδειχθεί.

Πηγή: Financial Times