Η Αργεντινή ετοιμάζεται για μια «οικονομική θεραπεία του σοκ» υπό τον Μιλέι

Η Αργεντινή ετοιμάζεται για μια «οικονομική θεραπεία του σοκ» υπό τον Μιλέι
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μιλέι προειδοποίησε ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από ένα απότομο, επώδυνο δημοσιονομικό σοκ.

Η Αργεντινή ετοιμάζεται να εισέλθει σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ως «οικονομική θεραπεία του σοκ» υπό τον νέο πρόεδρο της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του την Κυριακή και αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομίας, Λουίς Καπούτο.

Στην πρώτη ομιλία μετά από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μιλέι προειδοποίησε ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από ένα απότομο, επώδυνο δημοσιονομικό σοκ για να διορθώσει τη χειρότερη οικονομική κρίση της Αργεντινής εδώ και δεκαετίες, με τον πληθωρισμό να οδεύει προς το 200%.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι επενδυτές περιμένουν τώρα να δουν πόσο γρήγορα θα κινηθεί και για περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα διεθνή κρατικά ομόλογα της Αργεντινής σε δολάρια, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25% από τότε που ο Μίλεϊ κέρδισε την προεδρία τον περασμένο μήνα, φάνηκε να διολισθαίνουν χαμηλότερα στην Ευρώπη τη Δευτέρα, αλλά η προσοχή επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πέσο και στο πότε και πόσο μεγάλη θα είναι η ευρέως αναμενόμενη υποτίμησή του.

«Τώρα πρέπει ο Μιλέι να ασχοληθεί με τη σκληρή δουλειά της διακυβέρνησης», δήλωσε ο Γκράχαμ Στοκ της BlueBay Asset Management.

«Θα υπάρξει σχεδόν σίγουρα μια νέα επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία» είπε ο ίδιος.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους ντόπιοι και διεθνείς ήταν σε θέση να διαπραγματευτούν το πέσο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν στις 24ωρες αγορές κρυπτονομισμάτων, αν και σε μικροσκοπικούς όγκους σε σύγκριση με το παραδοσιακό συνάλλαγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com