Οι ασιατικοί γίγαντες στο πλευρό του Τραμπ

Οι ασιατικοί γίγαντες στο πλευρό του Τραμπ

Υπόσχονται να βοηθήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να φέρει πίσω θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Από την Alibaba μέχρι την Toyota το μήνυμα είναι το ίδιο. Οι εταιρείες μεταποίησης στις εξαγωγικές οικονομίες της Ασίας σπεύδουν να ανακοινώσουν επενδυτικά σχέδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλεί τις εταιρείες να κατασκευάσουν περισσότερα προϊόντα στη χώρα.

Ο Τραμπ έχει ήδη εκδώσει ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία Συνεργασίας Ειρηνικού και σκέφτεται να επιβάλλει δασμούς στα πλαίσια της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική».

Η λίστα των ασιατικών εταιρειών που έχουν ανακοινώσει σχέδια υποστήριξης αυτού του πλάνου για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεγάλη.

Για παράδειγμα, η Samsung Electronics σχεδιάζει, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, να κατασκευάσει στις ΗΠΑ ένα εργοστάσιο για την παραγωγή οικιακών συσκευών. Περαιτέρω στοιχεία ως προς το ύψος της επένδυσης και τον τόπο δεν έχουν γίνει γνωστά.

Επιπλέον, ο όμιλος Hyundai δήλωσε στις 17 Ιανουαρίου ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις του στις ΗΠΑ κατά 50%, στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στην επόμενη πενταετία, και ίσως κατασκευάσει κι ένα νέο εργοστάσιο εκεί. Ο πρόεδρος του ομίλου, Τσουν Τζιν-Χανγκ, αρνήθηκε ότι η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της πίεσης από τον Τραμπ.

Εντωμεταξύ, ο Τζακ Μα, πρόεδρος του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, συναντήθηκε με τον Τραμπ στις 10 Ιανουαρίου και παρουσίασε το σχέδιό του να εισάγει στην πλατφόρμα του ένα εκατομμύριο μικρές αμερικανικές επιχειρήσεις, ώστε να είναι αυτές σε θέση να πωλούν τα προϊόντα τους στους Κινέζους καταναλωτές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Επίσης, η γιαπωνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε στις 9 Ιανουαρίου ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ σε βάθος πενταετίας, για την κάλυψη της ζήτησης και την αναβάθμιση εργοστασίων ώστε να κατασκευάζονται νέα, πιο οικολογικά μοντέλα. Σημειώστε ότι η Toyota έχει δεχθεί κριτική από τον Τραμπ εξαιτίας της πρόθεσης της εταιρείας να μεταφέρει την παραγωγή του Corolla από τον Καναδά στο Μεξικό.

Τέλος, ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος Softbank δεσμεύτηκε να προβεί σε επένδυση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.