Η Binance δηλώνει ότι η σωτηρία της FTX είναι «πέρα από τον έλεγχό μας» και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων μοιάζει αβέβαιο

Η Binance δηλώνει ότι η σωτηρία της FTX είναι «πέρα από τον έλεγχό μας» και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων μοιάζει αβέβαιο
Binance logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on June 28, 2021 (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Είναι μια χρονιά γεμάτη καταρρεύσεις για τον κλάδο των cryptos.

του Marco Quiroz-Gutierrez

Μόλις μια μέρα αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao δήλωσε ότι η εταιρεία του ήθελε να αγοράσει το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, η συμφωνία ακυρώθηκε.

Η Wall Street Journal ανέφερε την Τρίτη ότι η Binance αποχώρησε από την εξαγορά λόγω αναφορών που ισχυρίζονται ότι η FTX δεν χειριζόταν σωστά τα κεφάλαια των πελατών. Νωρίτερα, ο CZ είχε αναρτήσει στο Twitter ότι με δεδομένο ότι είχε υπογράψει μια μη δεσμευτική επιστολή προθέσεων, η Binance είχε πάντα αυτή την επιλογή.

«Στην αρχή, η ελπίδα μας ήταν να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες της FTX για την παροχή ρευστότητας, αλλά τα ζητήματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε», ανέφερε η Binance σε μια δήλωση στο Journal, το οποίο μαζί με την CoinDesk ανέφεραν νωρίτερα ότι η συμφωνία φαινόταν πιο αμφίβολη αφότου ο CZ έλεγξε τα βιβλία του CEO της FTX, Sam Bankman-Fried.

Πριν καταλήξει σε συμφωνία με την Binance, η FTX είχε επικοινωνήσει με δισεκατομμυριούχους της Silicon Valley και της Wall Street ζητώντας χρηματοδότηση, σύμφωνα με τη Semafor. Το αίτημα της εταιρείας απορρίφθηκε επίσης από άλλα ανταγωνιστικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, την Coinbase και την OKX, σύμφωνα με την CoinDesk.

Τώρα που η Binance έχει πράγματι αλλάξει γνώμη, η FTX θα πρέπει να βρει έναν άλλο τρόπο για να καλύψει μια τρύπα 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ή μεγαλύτερη) στον ισολογισμό της. Αυτό μπορεί να σημαίνει την εύρεση ενός νέου αγοραστή. Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει χρεοκοπία.

Η αίτηση πτώχευσης, ωστόσο, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που δεν εγγυάται ότι όλοι οι πιστωτές θα αποπληρωθούν. Ενώ ορισμένες από τις μεγάλες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων όπως η Sequoia, η SoftBank και η Tiger Global Management, πιθανότατα θα έχουν προτεραιότητα, οι μικρότεροι επενδυτές της FTX θα μπορούσαν να χάσουν.

Όταν η εταιρεία δανεισμού και ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Voyager Digital πτώχευσε νωρίτερα αυτό το έτος, τα εκατομμύρια των πελατών της χαρακτηρίστηκαν ως «μειονεκτούντες» πιστωτές που δεν είχαν το δικαίωμα να πάρουν πίσω όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Κατά ειρωνικό τρόπο, η FTX US, ο βραχίονας της FTX που εδρεύει στις ΗΠΑ, επρόκειτο να πληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την Voyager, αφού κέρδισε σε μια δημοπρασία δύο εβδομάδων νωρίτερα φέτος, αν και ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες προσφορές ακόμη.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, λόγω της δομής της διαδικασίας πτώχευσης, η FTX θα έχανε τον έλεγχο των περιουσιακών της στοιχείων και πιθανότατα θα βρεθεί υπό την αρμοδιότητα ενός εκκαθαριστή.

Ο SBF αρχικά υποσχέθηκε σε ένα tweet ότι «οι πελάτες θα προστατευθούν», αλλά αργότερα το διέγραψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια χρονιά γεμάτη καταρρεύσεις στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της Terra / LUNA, η συντριβή της FTX μπορεί να αποδειχθεί η χειρότερη. Οι ειδήσεις για την κρίση ρευστότητας της FTX και την ανησυχία της Binance για την απόκτηση του ανταγωνιστικού της ανταλλακτηρίου έχουν ήδη οδηγήσει τις αγορές σε πτωτικό σπιράλ – μέσα σε 24 ώρες, η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων βυθίστηκε περισσότερο από 13%, στα περίπου 790 δισεκατομμύρια δολάρια, πέφτοντας κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά εδώ και μήνες. Ήταν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Πηγή: Fortune.com