Η Bundesbank πιέζει την ΕΚΤ για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

Η Bundesbank πιέζει την ΕΚΤ για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 12, 2020. - The ECB's governing council left its key interest rates unchanged but unveiled fresh stimulus to keep liquidity flowing in the face of the worsening coronavirus crisis, joining efforts by central banks around the world. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Ο Πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, τάσσεται υπέρ μιας επιθετικής οικονομικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια «σημαντικά» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel.

«Αν ο πληθωρισμός είναι στο 10%, αλλά τα επιτόκια μόνο στο 1,25%, τότε η ανάγκη για δράση είναι ξεκάθαρη για μένα», δήλωσε ο Nagel στη Sueddeutsche Zeitung. «Τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται και μάλιστα σημαντικά».

Η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης από τότε που οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Ιούλιο και άλλη μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης ενδέχεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, οι οικονομικές προοπτικές για την περιοχή γίνονται όλο και χειρότερες με μια ύφεση να φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Η γερμανική οικονομία πιθανότατα άρχισε να συρρικνώνεται το περασμένο τρίμηνο, με την ύφεση να αναμένεται να ενταθεί αυτό το τρίμηνο και να συνεχιστεί στις αρχές του 2023, είπε ο Nagel. Ωστόσο, δεν θα είναι μια «βαθιά ύφεση». Η παραγωγή το επόμενο έτος μπορεί να είναι σταθερή ή να σημειωθεί «μικρή πτώση», είπε.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος είναι ένα από τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αναμένει ότι ο γερμανικός πληθωρισμός θα είναι πάνω από 6% το επόμενο έτος.

Ενώ οι εξωγενείς δυνάμεις αρχικά οδήγησαν τον πληθωρισμό, “τώρα επηρεάζει μεγάλο μέρος του καλαθιού των αγαθών μας”, είπε ο Nagel. «Ως εκ τούτου, εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε πιο επίμονοι από τον πληθωρισμό και να δράσουμε αποφασιστικά» για να αποτρέψουμε την παγίωση των υψηλών τιμών, είπε. «Αυτό απαιτεί αρκετά ισχυρές και γρήγορες αντιδράσεις. Οι επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να δώσουν σαφή μηνύματα».

Ερωτηθείς εάν οι αυξήσεις της ΕΚΤ μπορεί να εντείνουν την ύφεση, ο Nagel είπε ότι ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσουν την οικονομική παραγωγή βραχυπρόθεσμα, «ο υψηλός πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο τροχοπέδη στην ανάπτυξη».