Η Χαλκίδα μεταμορφώθηκε σε μια «έξυπνη» πόλη

Η Χαλκίδα μεταμορφώθηκε σε μια «έξυπνη» πόλη

Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία μιας σειράς από νέες τεχνολογίες που θα κάνουν την ζωή των πολιτών καλύτερη.

 

Εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν πιλοτικά στη Χαλκίδα οι «έξυπνες» εφαρμογές στάθμευσης (Smart Parking), φωτισμού (Smart Lighting) και μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (Air Quality Monitoring), με ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης.

Το έργο συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης και υλοποιήθηκε από κοινού από τον Όμιλο ΟΤΕ, την Cisco, την ΚΑΥΚΑΣ και την OTS.

Σημειώνεται πως η λύση «έξυπνης» στάθμευσης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κινητών τηλεφώνων (mobile application), που αναπτύχθηκε από την OTS και είναι διαθέσιμο για συσκευές Android και iOS, δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να ενημερώνονται για τα σημεία όπου υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Η εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου εύρεσης θέσης στάθμευσης και κατ’ επέκταση στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την εκπομπή ρύπων.

Τα συστήματα «έξυπνου» φωτισμού τεχνολογίας SSL/LED της ΚΑΥΚΑΣ αντικατέστησαν τα φωτιστικά συστήματα συμβατικής τεχνολογίας και έχουν ήδη συμβάλλει σε εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 60%. Επίσης, παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και προγραμματισμού της λειτουργίας και της συντήρησής τους από απόσταση, καθώς και της δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού, αποσκοπώντας στη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση, την ασφάλεια αλλά και την οπτική άνεση των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη: Ξαναχτίζοντας τις ελληνικές πόλεις για ένα αειφόρο μέλλον

Τα δεδομένα των «έξυπνων» λύσεων συγκεντρώνονται, μέσω δικτυακών υποδομών, σε «Cloud» υποδομές του Ομίλου ΟΤΕ και καταλήγουν στην πλατφόρμα Smart & Connected Digital Platform της Cisco. Μέσω της πλατφόρμας γίνεται η διαχείριση των «έξυπνων» λύσεων, καθώς και η ενοποίηση, η αποθήκευση και η απεικόνιση των δεδομένων από τις εφαρμογές, μέσω ενός ενιαίου περιβάλλοντος προβολής (dashboard). Η Smart & Connected Digital Platform έχει τη δυνατότητα μελλοντικής ενσωμάτωσης περισσότερων έξυπνων λύσεων.

Το σύστημα μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων, που έχει εγκατασταθεί από τον Όμιλο ΟΤΕ, χρησιμοποιεί αισθητήρες υψηλής ποιότητας για την ανίχνευση επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα και τριών τύπων μικροσωματιδίων και θα μετρά θερμοκρασία, υγρασία και ατμοσφαιρική πίεση.

«Με την πολύτιμη συμβολή σημαντικών εταίρων, η Χαλκίδα κάνει ένα μεγάλο βήμα ώστε να αποτελέσει πρότυπο «πράσινης» και «έξυπνης» πόλης για όλη τη χώρα» δήλωσε ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης. Και πρόσθεσε πως το έργο αποδεικνύει ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της ενεργειακής ζήτησης. «Είμαστε υπερήφανοι που η πόλη μας δείχνει το δρόμο προς το μέλλον»ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η νέα ψηφιακή εποχή μάς δίνει τα εργαλεία για να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας με την τεχνολογία. Με την εφαρμογή “έξυπνων” λύσεων στη Χαλκίδα, ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco, η OTS και ο ΚΑΥΚΑΣ δείχνουμε στην πράξη πώς μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας πιο λειτουργικές, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να μειώσουμε λειτουργικό κόστος και να προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Αξιοποιώντας τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο», δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής του επιχειρηματικού τμήματος (Chief Commercial Officer Business Segment) του Ομίλου ΟΤΕ, Γρηγόρης Χριστόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: Πώς πρέπει να είναι οι πραγματικά οι smart cities