Η χώρα που έκλεισε Facebook, Twitter και Instagram στην περίοδο των σχολικών εξετάσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κι όμως, συμβαίνουν και αυτά!

Η Αλγερία έγινε μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που αποφάσισαν να κλείσουν το Facebook και το Twitter κατά την περίοδο των σχολικών εξετάσεων.

Από την Κυριακή, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο υποψήφιοι δίνουν για δεύτερη φορά φέτος τις εξετάσεις τους καθώς τα θέματα στις επιστήμες, τα μαθηματικά και τα μαθήματα διοίκησης είχαν διαρρεύσει τον περασμένο Μάιο, ακυρώνοντας τότε τις εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η πρόσβαση στα social media ξεκίνησε να διακόπτεται το Σάββατο στις 8 το πρωί, ενώ η απαγόρευση αναμένεται να κρατήσει έως το τέλος της εξεταστικής περιόδου που είναι στις 23 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της χώρας, η επανάληψη των εξετάσεων ήταν επιβεβλημένη για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του εξεταστικού συστήματος.

Μιλώντας στο Reuters αξιωματούχος από την Αλγερία επιβεβαίωσε την άποψη της κυβέρνησης ότι το κλείσιμο των social media σχετίζεται άμεσα με τη διαρροή των θεμάτων, γι’ αυτό και κατά την πρώτη μέρα των εξετάσεων είχε περιοριστεί στο ελάχιστο και η πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο 3G.

Αυτό όμως δεν είναι το πιο ακραίο παράδειγμα που σχετίζεται με εξετάσεις μαθητών.

Το Μάιο η κυβέρνηση του Ιράκ φημολογείται ότι έδωσε εντολή να κλείσει κάθε δίκτυο πρόσβασης στο ίντερνετ για τις τρεις ώρες που οι μαθητές εξετάζονταν στα τελικά του μαθήματα.