Οι χώρες με τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια στον κόσμο

Το αεροπορικό κόστος για εξωτικούς προορισμός είναι σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλότερο από τα ακτοπλοϊκά ναύλα και το αυτοκίνητο.

 

Παρότι ο καιρός δεν θυμίζει σε τίποτα καλοκαίρι, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη μπει σε mood διακοπών, περιμένοντας τη στιγμή που θα κλείσουμε το laptop, αφήνοντας πίσω τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, και θα ετοιμάσουμε βαλίτσα για εξωτικούς νησιωτικούς προορισμούς. Και ενώ τα έχουμε σχεδιάσει όλα με την παραμικρή λεπτομέρεια στο μυαλό μας – που θα πάμε, με ποιον, τι είδους δραστηριότητες θα κάνουμε, σε ποια beach bars θα πίνουμε το κοκτέιλ μας – έρχεται η λογική πλευρά του εαυτού μας για να μας νουθετήσει και να μας υπενθυμίσει ότι το budget είναι περιορισμένο και κάθε ευρώ πρέπει να ξοδευτεί με σύνεση.

Στη σκέψη πως το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων για ένα ταξίδι στο εξωτερικό ανεβαίνει στα ύψη, το όνειρο εξανεμίζεται. Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Kiwi.com, τα οποία αφορούν στην ετήσια κατάταξη των χωρών με τα οικονομικότερα αεροπορικά εισιτήρια, διαπιστώνει κανείς ότι θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα ταξιδεύοντας στη Μαλαισία από το να κλείσει ακτοπλοϊκά εισιτήρια για κάποιο ελληνικό νησί.

Προτάσσοντας ως συγκριτικό της πλεονέκτημα ότι προσφέρει καλύτερες τιμές στους πελάτες της από ότι οι ανταγωνιστές, η διοίκηση της Kiwi.com προέβη στη διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας προκειμένου να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τις χώρες που προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες για οικονομικά προσιτά ταξίδια. Σε συνέχεια των πορισμάτων του περυσινού Flight Price Index, η φετινή έρευνα παρακολουθεί επίσης τις αλλαγές στην αεροπορική βιομηχανία, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις διακυμάνσεις των τιμών των αεροπορικών ταξιδιών σε όλο τον κόσμο.

Το δείγμα θεωρείται αντιπροσωπευτικό αφού για να προκύψει μια μέση τιμή στις πτήσεις μικρών και μεγάλων αποστάσεων σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και πλήρους εξυπηρέτησης από κάθε χώρα, εξετάστηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο πτήσεις. Οι εγχώριες πτήσεις υπολογίστηκαν με την ανάλυση του μέσου αεροπορικού εισιτηρίου από την πρωτεύουσα της χώρας έως και σε πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας ή προς μια μεγάλη πόλη γειτονικής χώρας, όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμες εσωτερικές πτήσεις. Η τιμή των διεθνών ταξιδιών υπολογίστηκε με βάση πτήσεις από όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, σε διάφορους διεθνείς κόμβους. Όλες οι πτήσεις ελέγχθηκαν για τις ίδιες ημερομηνίες ταξιδιού, λαμβάνοντας υπόψη τις περιόδους χαμηλής και υψηλής ζήτησης.

Στην τριάδα των χωρών με τα ελκυστικότερα αεροπορικά πακέτα βρίσκονται η Μαλαισία, η γειτονική Βουλγαρία – που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στον κλάδο του τουρισμού – αλλά και η Ινδία. Στο top 80 η χώρα μας βρίσκεται στην 32η θέση, με μέση τιμή εισιτηρίου τα 10,59 ευρώ ανά 100 χλμ. ταξιδιού, τόσο στις κοντινές όσο και στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Ωστόσο, η θέση δεν είναι και τόσο καλή εάν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι κατείχε τη 19η θέση και πως στην «χρυσή» δεκάδα βρίσκονται όλοι οι βασικοί ανταγωνιστές της, μεταξύ των οποίων, η Τουρκία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Screen Shot 2017-06-12 at 17.30.55