Οι δανειστές «αδειάζουν» Κατρούγκαλο για ασφαλιστικές εισφορές

Οι δανειστές «αδειάζουν» Κατρούγκαλο για ασφαλιστικές εισφορές
ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ Γ ΧΙΛΤΟΝ ΘΕΣΜΟΙ

Γεροβασίλη και Κατρούγκαλος αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για τις κύριες συντάξεις - Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση εντός Μαρτίου.

Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο στον 8ο όροφο του κεντρικού ξενοδοχείου Hilton για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής απέρριψαν και επίσημα την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης. Αυτό σημαίνει ότι τα 500 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτό το μέτρο θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις ή περικοπές συντάξεων.

«Είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα συνεχιστεί και αύριο» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα δημιουργικής συζήτησης». Επίσης συμπλήρωσε: «τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Εντός του Μαρτίου θα πρέπει να έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Η κ. Γεροβασίλη στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τη συμφωνία και υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

«Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να διατηρηθούν οι κύριες συντάξεις και να μη γίνει καμία μείωση, όπως έχει δεσμευτεί ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή της», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην πρεμιέρα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Απέφυγε ωστόσο να δεσμευτεί κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, τονίζοντας ότι «η σκληρή είναι η μάχη που θα δοθεί με βάση αυτή την κόκκινη γραμμή» και εξηγώντας πως «είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα υπό κατάρρευση».

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό επίπεδο και το κλίμα είναι θετικό, όπως σημείωσε, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις για το πρώτο σκέλος της διαπραγμάτευσης θα έχουν ληφθεί μέχρι την Παρασκευή. Η κυβερνητική πρόταση είναι, αφού τελειώσει αυτή η εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των θεσμών να φύγουν για μία εβδομάδα και να επανέλθουν για δύο εβδομάδες, ώστε εντός του Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν συμψηφίζει ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, όσον αφορά το κόστος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να ανταποκριθεί η ΕΕ στις δικές της υποχρεώσεις, πέραν των οικονομικών και σε θέματα σχετικά με την μετεγκατάσταση και την τεχνική βοήθεια. Επίσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ολοκλήρωση των έργων για τα κέντρα εγκατάστασης και ταυτοποίησης και σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση δεν ενδείκνυται για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι σήμερα ή αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία μεγάλη τομή που καταργεί το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατυπώσουν τις θέσεις τους και να καταστήσουν σαφές, εάν υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση ή όχι.