Οι δανειστές φεύγουν, τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά

Οι δανειστές φεύγουν, τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο ξενοδοχείο Χίλτον για συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, Αθήνα, τη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Χωρίς συμφωνία σε ασφαλιστικό και φορολογικό κλείνει ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων - Άγνωστο πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί.

 

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στην πρώτη φάση της. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 θα γίνει απολογισμός πρώτης εβδομάδας σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών για την συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, οι δανειστές επιμένουν να απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών, ενώ εμμέσως πλην σαφώς ζητούν μειώσεις στις συντάξεις. Ταυτόχρονα ζητούν η εθνική σύνταξη να δίδεται με περισσότερα από 15 χρόνια ελάχιστης ασφάλισης – τουλάχιστον 20 – ενώ πιέζουν και για άμεση κατάργηση του εφάπαξ.

Επίσης “ανοιχτή” παραμένει την ίδια ώρα και η ελληνική πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, δραματική αύξηση της φορολόγησης στα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, αφού ο συντελεστής για τα εισοδήματα αυτά θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 50%.

Οι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Οι ενστάσεις του κουαρτέτου φέρεται να αφορούν στην επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50%, με τους δανειστές να εκτιμούν πως ένας τέτοιος συντελεστής δεν πρόκειται να τονώσει τα φορολογικά έσοδα, αλλά μάλλον θα δώσει νέα κίνητρα για όξυνση της φοροδιαφυγής. Τι αντιπροτείνουν; Ο φορολογικός συντελεστής του 50% να επιβληθεί σε πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 45.000 ευρώ, τα οποία σήμερα φορολογούνται με 42%.