Η διαφορά μεταξύ μιας βόμβας υδρογόνου και μιας ατομικής βόμβας

Η διαφορά μεταξύ μιας βόμβας υδρογόνου και μιας ατομικής βόμβας

Η μία είναι κακή, η άλλη είναι χειρότερη, και πλέον η Βόρεια Κορέα ίσως έχει και τις δύο.

Αν δεν είχαμε ανακαλύψει πώς λειτουργεί ο ήλιος, τότε δεν θα ξέραμε πώς δουλεύει η πυρηνική σύντηξη. Κι αν δεν ξέραμε αυτό, τότε δεν θα ανησυχούσαμε για το τελευταίο όπλο που ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ίσως μόλις προσέθεσε στο πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Η Πιονγιάνγκ είχε ήδη δοκιμάσει με επιτυχία βόμβες σχάσης (γνωστές και ως ατομικές βόμβες). Όμως, η είδηση ότι η Βόρεια Κορέα ίσως έκανε δοκιμή μιας βόμβας σύντηξης – ή βόμβας υδρογόνου – είναι ένας πολύ μεγαλύτερος λόγος για να ανησυχούμε. Ιδού γιατί:

Οι βόμβες σχάσης λειτουργούν με τη διάσπαση ασταθών ραδιενεργών ατόμων και την έναρξη μιας πυρηνικής αλυσιδωτής αντίδρασης. Ένας βαρύς ραδιενεργός πυρήνας ουρανίου βομβαρδίζεται με νετρόνιο και εκλύει ενέργεια, άλλους πιο ελαφριούς πυρήνες και νετρόνια. Τα παραγόμενα νετρόνια, με τη σειρά τους, συγκρούονται με άλλους πυρήνες και τους διασπάνε, κι έτσι αρχίζει μια αυτοσυντηρούμενη αλυσιδωτή αντίδραση. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση που πραγματοποιείται σε μια ατομική βόμβα ελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Μια βόμβα σύντηξης, ευρύτερα γνωστή ως βόμβα υδρογόνου, σαν αυτή που η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι δοκίμασε με επιτυχία, είναι πολύ πιο τρομακτική. Η λειτουργία της βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου (δευτερίου και τριτίου) σε πυρήνες ηλίου. Κατά τη σύντηξη παράγεται μια τεράστια ποσότητα ενέργειας μαζί με ένα μεγάλο θερμικό κύμα. Για την πυροδότηση μιας βόμβας υδρογόνου απαιτείται μια μικρότερη έκρηξη σχάσης – όπως και στην ατομική βόμβα – η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα και οδηγεί έτσι σε σύντηξη το δευτέριο και το τρίτιο.

Οι βόμβες υδρογόνου είναι πολύ πιο ισχυρές από τις ατομικές βόμβες. Ο μεγαλύτερος βαλλιστικός πύραυλος στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ είναι ένα όπλο σύντηξης 455 χιλιοτόνων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings. Η βόμβα υδρογόνου Castle Bravo που οι ΗΠΑ έριξαν στην Ατόλη Μπικίνι σε δοκιμή το 1945 ήταν 15.000 χιλιοτόνων.

Δεν είναι σαφές αν η Βόρεια Κορέα κατάφερε πραγματικά να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά της βόμβας υδρογόνου. Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία ως προς το τι διαθέτει η Πιονγιάνγκ στο οπλοστάσιό της είναι πολύ πραγματική. Τα πυρηνικά όπλα προκαλούν φόβο. Κι όταν βρίσκονται στα χέρια ενός ασταθούς κράτους όπως η Βόρεια Κορέα, τότε ο φόβος είναι ακόμα μεγαλύτερος.