Οι δράσεις της ΔΕΗ για το περιβάλλον και η αποστολή της προς την απολιγνιτοποίηση

Οι δράσεις της ΔΕΗ για το περιβάλλον και η αποστολή της προς την απολιγνιτοποίηση

Τις δράσεις της ΔΕΗ για την προστασία του περιβάλλοντος και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής επισημαίνει η επιχείρηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάζεται σήμερα.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΗ, καθώς συμπίπτει με την περίοδο υλοποίησης του σχεδιασμού της για την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και την ενίσχυση της παραγωγής της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσω του φιλόδοξου στρατηγικού της σχεδιασμού, η ΔΕΗ αναδεικνύεται σε κινητήριο μοχλό της πράσινης μετάβασης στη χώρα μας», τονίζει η επιχείρηση. Η σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων θα οδηγήσει στη:

– Μείωση της λιγνιτικής παραγωγής μέχρι την πλήρη εξάλειψή της το 2025. Το 2012, τα ποσοστά της λιγνιτικής παραγωγής επί της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ήταν 68%, ενώ το 2020 το ποσοστό έχει μειωθεί στο 27%.

– Περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 από 20 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024, μια μείωση της τάξεως του 75%. Σημαντικό σταθμό στην πορεία αυτή αποτελεί η έκδοση – για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση – του ομολόγου βιωσιμότητας (SLB “sustainability-linkedbond”) που συνδέεται με ρήτρα αειφορίας και δεσμεύει τη ΔΕΗ να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% έως το 2022.

Επιπλέον:

Στις 22 Απριλίου, η ΔΕΗ συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης και ηλεκτροδότησε 4.500.000 νοικοκυριά για 24 ώρες με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, μέσω της Υπηρεσίας GreenPass. Όση ενέργεια καταναλώθηκε, τόση δεσμεύτηκε από τη ΔΕΗ, με Εγγυήσεις Προέλευσης από ΑΠΕ για 35GWh ενέργειας. Οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 80.000 τόνους σε μία μόνο ημέρα.

-Μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΔΕΗ εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο να κατέχει το 20% της συνολικής αγοράς το 2024, με εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1,5GW. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών, αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων πάνω από 7GW, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολύ ώριμων έργων που θα προσθέσουν στην ισχύ της 650MW το επόμενο διάστημα. Συνεχίζει με εντατικό ρυθμό την αξιοποίηση του υδροδυναμικού της χώρας με έργα που συμβάλλουν σημαντικά στην αξιοποίηση και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, συμπεριλαμβάνει τις τοπικές κοινωνίες στα οφέλη που προκύπτουν από τις νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ, προχωρώντας στη μετοχοποίηση του 5% των φωτοβολταϊκών πάρκων σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία, καθιστώντας τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών συμμέτοχους στα υπό ανάπτυξη και κατασκευή έργα.

-Το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για την αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ΔΕΗ υλοποιεί επί σειρά δεκαετιών με τεράστια επιτυχία εκτεταμένα προγράμματα επανασχεδιασμού και ανάπλασης των θιγομένων εκτάσεων. Τα έργα αποκατάστασης των εδαφών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δενδροφυτεύσεις, δημιουργία τεχνητών λιμνών, δοκιμαστικές καλλιέργειες, επανάχρηση πρώην εξορυκτικών περιοχών. Κατά μέσο όρο στις υπό ανάπλαση περιοχές φυτεύονται 600.000 δέντρα τον χρόνο. Οι αποκατεστημένες εκτάσεις των ορυχείων με την πάροδο των ετών έχουν εξελιχθεί σε οικοσυστήματα σημαντικής αξίας για την βιοποικιλότητα των περιοχών.