Η ΕΕ λέει τώρα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πρέπει να είναι τόσο εξαρτημένες από τους κολοσσούς του cloud

Η ΕΕ λέει τώρα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πρέπει να είναι τόσο εξαρτημένες από τους κολοσσούς του cloud
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταθέτει νομοσχέδιο στο οποίο θα ζητά περισσότερες δεσμεύσεις από τις τεχνολογικές εταιρείες που φιλοξενούν τις τραπεζικές λειτουργίες στους servers τους.  

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ καλούνται να αποδείξουν πόσο γρήγορα μπορούν να ανακάμψουν μετά από μια κυβερνοεπίθεση, ως δείγμα για το κατά πόσο εξαρτώνται πλέον από τις cloud υπηρεσίες ψηφιακών κολοσσών όπως οι Google, Amazon και IBM.

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζονται θορυβημένοι από την ταχύτητα με την οποία οι τράπεζες μεταφέρουν κρίσιμες λειτουργίες τους στις πλατφόρμες cloud, και θεωρούν ότι ένα μικρό σφάλμα σε κάποια από αυτές τις εταιρείες ίσως προκαλέσει κατάρρευση της λειτουργίας ολόκληρων τραπεζικών συστημάτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου αντιπροσωπεύει τους 27 της ΕΕ, δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το τελικό στάδιο έγκρισης του νέου ψηφιακού κανονισμού, γνωστού ως DORA (Digital Operational Resilience Act).

Τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταστρώνουν ήδη πλάνα για την ψηφιακή τους ασφάλεια, αλλά όπως είπε ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών Zbynek Stanjura (η Τσεχία προεδρεύει αυτό το 6μηνο στην ΕΕ), πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να φτάσουν σε ένα επιθυμητό επίπεδο.

«Χάρη στις εναρμονισμένες νομικές προϋποθέσεις που εφαρμόσαμε σήμερα, ο χρηματοπιστωτικός μας τομέας θα μπορεί να λειτουργεί ακόμη καλύτερα κάτω από οποιεσδήποτε καταστάσεις», είπε ο Stanjura.

Οι προϋποθέσεις αυτές αναμένεται να εφαρμοστούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και «κρίσιμες» τρίτες επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες cloud.

«Εάν ξεκινήσει μια επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, θα είμαστε προετοιμασμένοι», συμπλήρωσε ο Τσέχος ΥΠΟΙΚ.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να εγκριθούν από τα νομικά και χρηματοπιστωτικά όργανα της ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη δώσει το «πράσινο» φως για το νέο νομοθέτημα περίπου στα τέλη του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ