Η Eldorado Gold αναστέλλει τις εργασίες στις Σκουριές

Η Eldorado Gold αναστέλλει τις εργασίες στις Σκουριές

Σε αναστολή των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα προχωράει η Eldorado Gold, μετά από ένα έτος αντιπαραθέσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Eldorado Gold ανέφερε ότι αναστέλλει την κατασκευή στο ορυχείο των Σκουριών και προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Έχει σταματήσει τις κατασκευαστικές εργασίες στον Λόφο Περάματος και τις Σάπες, αλλά θα μπορούσε να τις ξαναρχίσει στο μέλλον, πρόσθεσε.

Η εταιρεία επίσης μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής.

Για ανοιχτά συγκρουσιακή στάση, που έχει υιοθετήσει από τις αρχές του 2015 το υπουργείο Περιβάλλοντος απέναντι στην Eldorado Gold και στις επενδύσεις της, κάνει λόγο, σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright. Η εχθρική αυτή στάση (σ.σ.: ανάκληση τεχνικών μελετών με απόφαση Πάνου Σκουρλέτη και “τρικλοποδιες” από τον ίδιο και τον προκάτοχό του Π.Λαφαζάνη) είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό του έργου, σύμφωνα τον Wright.

Αυτό όταν “από το 2012, δημιουργήσαμε σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα και επενδύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα – συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής φόρων άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Στη Χαλκιδική, έχουμε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινωνικών εταίρων της περιοχής. Επιπλέον, έχουμε μία σειρά δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επικυρώνουν την ακεραιότητα των αδειών μας” όπως αναφέρει ο ίδιος.

Στις 11:00 αναμένεται συνέντευξη τύπου.

 

Η ανακοίνωση της εταιρίας

«Η Eldorado Gold Corporation ανακοινώνει σημαντικές αλλαγές στο επενδυτικό πλάνο στην Ελλάδα.

Για να ολοκληρώσει την κατασκευή και ανάπτυξη των μεταλλευτικών της έργων στη Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado στη χώρα, χρειάζεται τη χορήγηση σειράς αδειών και εγκρίσεων «ρουτίνας» από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου, που τελούν κυρίως υπό την εποπτεία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

H Ελληνικός Χρυσός έλαβε έγκριση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων το 2011, ωστόσο από το 2012 το υπουργείο και άλλες υπηρεσίες δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των αδειών, κυρίως ως αποτέλεσμα του επηρεασμού τους από ομάδες συμφερόντων.

Επιπροσθέτως το 2015 το υπουργείο ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες άδειες της Ελληνικός Χρυσός, δεδομένο που είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρίας.

Η Ελληνικός Χρυσός αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να αντιμετωπίσει αυτές τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που δικαίωσαν την επιχείρηση ενώ ορισμένες άλλες εκκρεμούν. Η έκδοση της άδειας κατασκευής που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια.

Η Ελληνικός Χρυσός αδυνατεί σε αυτή τη φάση να ολοκληρώσει τα πλάνα ανάπτυξης στη Χαλκιδική λόγω πράξεων και παραλείψεων του υπουργείου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων «ρουτίνας» που αποτελούν νομική αλλά και συμβατική υποχρέωση του δημοσίου.

Το έργο στις Σκουριές (Χαλκιδική)

Η κατασκευή και οι εργασίες ανάπτυξης στο έργο των Σκουριών (έχουν επενδυθεί έως σήμερα πάνω από 300 εκατ. δολάρια), θα διακοπούν. Εργασίες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη συντήρηση θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται με στόχο τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της περιουσίας της εταιρίας με κόστος 1 εκατ. δολάρια τον μήνα.

Το έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)

Ως μέρος της Φάσης 2 του έργου της Ολυμπιάδας, το υπόγειο μεταλλείο είναι έτοιμο για την παραγωγή μεταλλεύματος περίπου 385.000 τόνων ετησίως. Από το α΄ τρίμηνο του 2017, το μετάλλευμα από το μεταλλείο θα κατεργάζεται στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, του οποίου η ανακατασκευή κόστους περίπου 55 εκατ. δολαρίων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Ωστόσο τα πλάνα ανακατασκευής εξαρτώνται από τη χορήγηση της απαιτούμενης άδειας από το υπουργείο. Τον Δεκέμβριο του 2015, η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε στο υπουργείο όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να λάβει την άδεια, η οποία πρέπει να εκδοθεί εντός 60 ημερών από την ημέρα υποβολής των εγγράφων, σύμφωνα με την μεταλλευτική νομοθεσία της χώρας. Αν το yπουργείο δεν εκδώσει την άδεια μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και σε αυτό το έργο, στο οποίο απασχολούνται 500 εργαζόμενοι.

Το μεταλλείο Στρατωνίου (Χαλκιδική)

To μεταλλείο Στρατωνίου έχει ζωή τριών ετών με βάση τα διαπιστωμένα αποθέματα. Υπάρχει γεωλογική δυναμική για την επέκταση των αποθεμάτων και την παράταση της ζωής του μεταλλείου. Ωστόσο απαιτείται πρόγραμμα γεωτρήσεων που θα κοστίσει 25 εκατ. δολάρια στα επόμενα τρία έτη, με την προϋπόθεση ότι θα εκδοθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες άδειες.

Η Eldorado αξιολογεί την υλοποίηση αυτού του προγράμματος δεδομένου του γενικότερου επενδυτικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στη χώρα.

Τα έργα στο λόφο Περάματος και τις Σαπές (Θράκη)

Οι εγκρίσεις από το υπουργείο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο στο λόφο Περάματος και μίας άδειας γεωτρήσεων για το έργο στις Σάπες, εκκρεμούν για πάνω από δύο έτη. Η εταιρία αποφάσισε να θέσει και τα δύο έργα σε συντήρηση, κρατώντας τα κόστη στο ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για τη διαφύλαξη των τίτλων και δικαιωμάτων της στα δύο έργα.

Ο Paul Wright, Πρόεδρος και CEO της Eldorado, δήλωσε:

«Η Eldorado υπήρξε και παραμένει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την κυβέρνηση και προς τους ανθρώπους των τοπικών κοινοτήτων που δραστηριοποιούμαστε. Τα έργα έχουν σημαντική δυναμική με αποδεδειγμένα σημαντικά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά οφέλη. Σε αυτήν τη φάση, θα προτιμούσαμε να δημιουργούμε περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να προωθούμε την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων μας σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, στη Χαλκιδική καθώς και των περιουσιακών στοιχείων στη Θράκη. Έχουμε, όμως παράλληλα καθήκον απέναντι στους μετόχους μας και οι σημαντικοί κίνδυνοι που αφορούν χρονοδιάγραμμα και διαδικασία που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσουμε δραστηριότητές και το προσωπικό.

Από το 2012, δημιουργήσαμε σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα και επενδύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα – συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής φόρων άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο. Στη Χαλκιδική, έχουμε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής. Επιπροσθέτως, έχουμε σειρά δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, που επικυρώνουν την ακεραιότητα των αδειών μας.

Ωστόσο, από τις αρχές του 2015, το υπουργείο έχει υιοθετήσει μια ξεκαθαρη συγκρουσιακή θέση απέναντι στην εταιρία και τις επενδύσεις, η οποία είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό μας για την ανάπτυξη των έργων μας στη Χαλκιδική.

Έχουμε λειτουργήσει με καλή πίστη και η Ελληνικός Χρυσός έχει συμμορφωθεί με όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της, όμως, λόγω των αντίξοων συνθηκών που αναφέρθηκαν, είναι συνετό να μειώσουμε την επένδυση κεφαλαίων στη χώρα αυτή την περίοδο. Ελπίζουμε να επανακκινήσουμε τις δραστηριότητες και τα επενδυτικά πλάνα που έχουν ανασταλεί μόλις χορηγηθούν εγκαίρως οι απαραίτητες άδειες και εδραιωθεί μία πραγματική σχέση συνεργασίας στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Δημοσίου».

Η Eldorado θα παράσχει πρόσθετα στοιχεία για τις επενδύσεις στην Ελλάδα κατά την δημοσιοποίηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του 2015 και του guidance για το 2016, που θα εκδοθούν στις 25 Ιανουαρίου 2016.