Οι «ελευθερίες» των εμβολιασμένων που είναι στο τραπέζι

Οι «ελευθερίες» των εμβολιασμένων που είναι στο τραπέζι
Στρατιωτικός γιατρός ετοιμάζεται να εμβολιάσει, με το εμβόλιο της Moderna για Covid-19, άνδρα της ηλικιακής ομάδας 70-75 στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Ελληνικού, Παρασκευή 2 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των πολιτών 30 έως 44 ετών στην πρόσκληση για εμβολιασμό κατά της CoViD-19.

Για να καλυφθεί η ζήτηση, το υπουργείο Υγείας ανοίγει νέες εμβολιαστικές γραμμές, ενώ μέσα στον Μάιο οι ημερήσιοι εμβολιασμοί θα φτάσουν τους 100.000.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως «με δεδομένη τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών των ηλικιακών ομάδων 30 – 39 και 40 – 44, ανοίγουμε νέες εμβολιαστικές γραμμές, διευκολύνοντας τους συμπολίτες μας να βρουν ραντεβού άμεσα».

Μόνον χθες, εμβολιάστηκαν 64.430 άτομα. Συνολικά στη χώρα μας, έχουν γίνει 3.009.448 εμβολιασμοί, σε 2.099.343 άτομα. Και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν λάβει συνολικά 910.135 πολίτες.

Εντός Μαΐου θα εφαρμοστούν οι πρώτες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους Έλληνες όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως τόνισε από τη μεριά της η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, οι δύο επιτροπές του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid επεξεργάζονται ήδη τις σχετικές οδηγίες, που αναμένονται να εκδοθούν μετά το Πάσχα.

Το προσχέδιο μέχρι στιγμής είναι οι συγκεκριμένες ελευθερίες να αφορούν:

  • Είσοδο σε κατάστημα χωρίς μάσκα.
  • Είσοδο σε παράσταση ή σε κάποιο κλειστό χώρο, χωρίς ο εμβολιασμένος να χρειάζεται να τηρήσει τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ για τους υπόλοιπους πολίτες.
  • Μετακινήσεις χωρίς τα πρωτόκολλα που ισχύουν τώρα, για παράδειγμα να μην χρειάζεται self test πριν από κάποιο ταξίδι.

«Όποιος διαβάσει με προσοχή τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας. Οι νέες αυτές οδηγίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων» είπε η κ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες.