Η ΕΛΚ επιβάλλει την ελάχιστη ποινή στον Ορμπάν- Πώς αντέδρασε ο ίδιος

Η ΕΛΚ επιβάλλει την ελάχιστη ποινή στον Ορμπάν- Πώς αντέδρασε ο ίδιος
epa07451466 Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives a press conference at the end of the European People's Party (EPP) Political Assembly at the European Parliament in Brussels, Belgium, 20 March 2019. The Fidesz party of Hungarian Prime Minister Viktor Orban has been temporary suspended by EPP. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ορισμένοι στην ευρωπαϊκή δεξιά φοβόντουσαν ότι ο αποκλεισμός του Ορμπάν θα άνοιγε το δρόμο σε ένα σχίσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην ήπειρο.

Η ευρωπαϊκή δεξιά αποφάσισε να επιβάλει την ελάχιστη ποινή στον Ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Ορμπάν μετά τα λαϊκίστικα ολισθήματά του κατά των Βρυξελλών ή όσον αφορά τη μετανάστευση, για να μην στερηθεί έναν σημαντικό σύμμαχο, πριν από την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής στις τάξεις του κόμματος του Ορμπάν, Fidesz, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έθεσε κατά κάποιον τρόπο το «τρομερό παιδί» του υπό επιτήρηση.

Πολύ χαμογελαστός ο Ορμπάν

Πρόκειται για μια κύρωση που δεν εντυπωσίασε εμφανώς τον Ούγγρο πρωθυπουργό και στην οποία είχε ακόμη και ο ίδιος λόγο. Η Πολιτική Συνέλευση του ΕΛΚ, που συσπειρώνει τα κόμματα της δεξιάς και της κεντροδεξιάς της ΕΕ, όπως το CDU της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ή το γαλλικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι», ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (190 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά) γι’ αυτήν την προσωρινή αναστολή.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το Fidesz δεν θα έχει πλέον -μέχρι νεωτέρας- το δικαίωμα να μετέχει στις συνόδους του ΕΛΚ, θα στερηθεί του δικαιώματος της ψήφου και δεν θα μπορεί να παρουσιάσει εσωτερικούς υποψηφίους. «Η προεδρία του ΕΛΚ και το Fidesz συμφώνησαν κοινή συναινέσει την αναστολή (της συμμετοχής) του Fidesz έως ότου δημοσιευτεί έκθεση από επιτροπή αξιολόγησης (του κόμματος αυτού)», σύμφωνα με τον συμβιβασμό που επετεύχθη.

Ουδέν ελέχθη για το πόσο θα διαρκέσει η αναστολή αυτή. Μια επιτροπή τριών Σοφών, υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρομπάι, πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα δημοσιοποιήσει το φθινόπωρο μια έκθεση αξιολόγησης για την συμπεριφορά του Fidesz.

Ο Ορμπάν, ο οποίος ήταν πολύ χαμογελαστός κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ψηφοφορία, έφτασε ακόμη στο σημείο να καυχηθεί: «δεν είναι δυνατό να μας αποβάλουν ούτε να αναστείλουν τη συμμετοχή μας, έχουμε κερδίσει τέσσερις εκλογές, γι’ αυτό αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας μονομερώς».

Στην πραγματικότητα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός απέφυγε έναν οριστικό αποκλεισμό από το ΕΛΚ, όπως είχε ζητήσει κυρίως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, ο Ορμπάν προκάλεσε την μήνιν πολλών ομότιμών του έπειτα από μια εκστρατεία του με αφίσες κατά του Γιούνκερ, οι οποίες έδειχναν τον πρόεδρο της Κομισιόν χαμογελαστό δίπλα στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος και στις οποίες τον κατηγορούσε ότι υποστηρίζει την μετανάστευση στην γηραιά ήπειρο.

«Πολιτικό τέχνασμα;»

Ορισμένοι στο ΕΛΚ φοβόντουσαν ότι ο αποκλεισμός του Ορμπάν θα άνοιγε το δρόμο σε ένα σχίσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην ήπειρο. Επίσης ανησυχούσαν ότι θα τον έβλεπαν να πέφτει στην αγκαλιά του προέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της Λέγκα (ακροδεξιά).

Μετά την χθεσινή ψηφοφορία, ο κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ στις Ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αύξησε τις πιέσεις στον Ορμπάν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι «η απειλή ενός αποκλεισμού δεν έχει εξαλειφθεί».

«Θα το συζητήσουμε μετά την έκθεση αξιολόγησης», πρόσθεσε ο Γερμανός, ο οποίος επιδιώκει να διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και για τον οποίο ο Ορμπάν αποτελεί πηγή όλο και μεγαλύτερης αμηχανίας.

Ο 55χρονος Ορμπάν θα πρέπει ωστόσο σε κάθε περίπτωση πλέον να τηρήσει πολλούς όρους αν θέλει να παραμείνει στους κόλπους του ΕΛΚ: παύση της εκστρατείας κατά των Βρυξελλών, αποχή από εκστρατείες αυτού του είδους στο μέλλον και διατήρηση στη Βουδαπέστη του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης (CEU), το οποίο ίδρυσε το 1991 ο Τζορτζ Σόρος. Ήδη βεβαίως έχει αποσύρει τις αμφιλεγόμενες αφίσες και τις έχει αντικαταστήσει από άλλες που προωθούν τις οικογενειακές αξίες.

Ωστόσο όσον αφορά το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, το μαύρο πρόβατο για αυτόν, ο Ορμπάν δεν έχει κάνει καμία κίνηση. Το πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα, κρίνοντας ότι εκδιώκεται από τον εθνικιστή πρωθυπουργό, θα μεταφέρει τον κύριο όγκο των δραστηριοτήτων του στη Βιέννη.

Ως εκ τούτου δεν είναι βέβαιο ότι ο συμβιβασμός αυτός στον οποίο κατέληξαν χθες θα επιτρέψει στον Βέμπερ να εδραιώσει το κύρος του μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας.

«Η συμφωνία ανάμεσα στο ΕΛΚ και το Fidesz είναι ένα πολιτικό τέχνασμα που προκαλεί ντροπή στην Ευρώπη και συνήφθη ώστε να μπορέσει να παραμείνει ο Ορμπάν», δήλωσε ο Βέλγος Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των φιλελευθέρων (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και πρόσθεσε: «Το ΕΛΚ έχασε το ηθικό έρεισμα για να ηγηθεί της Ευρώπης».