Η Ελλάδα αποκτά ψηφιακό κράτος: Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται με -το μέγιστο- 3 «κλίκ»

Η Ελλάδα αποκτά ψηφιακό κράτος: Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται με -το μέγιστο- 3 «κλίκ»
O νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, Αθήνα, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν στο Gov.gr - Εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και ιατρικές συνταγές με ένα κλικ.

Από τις 21 Μαρτίου που το το Gov.gr τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία έχει καταφέρει ήδη να  «στεγάζει» πλήθος ψηφιακών εφαρμογών, με βασικότερη καινοτομία αυτή της άυλης συνταγογράφησης.

Με νέα εγκύκλιο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη ο πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Η οδηγία που εστάλη σε υπουργεία, γενικές και ειδικές γραμματείες, αποκεντρωμένες διοικήσεις και ανεξάρτητες Αρχές προβλέπει ότι οι πολίτες θα πρέπει να εξυπηρετούνται με -το μέγιστο- 3 «κλικ».

Στην εγκύκλιο οι φορείς γενικής κυβέρνησης καλούνται αρχικά να ελέγξουν αν όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην αρχική έκδοση της ενιαίας ψηφιακής πύλης, να στείλουν τις παρατηρήσεις τους για τις ενταγμένες υπηρεσίες ή να υποδείξουν λειτουργίες οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί.

Στην πρώτη φάση λειτουργίας του gov.gr οι πολίτες θα μπορούν να ολοκληρώνουν από τον υπολογιστή τους ή το κινητό τους τηλέφωνο τη διαδικασία για τη λήψη και υποβολή εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων. Αυτές οι δύο διαδικασίες αποτελούν περίπου το 50% των συναλλαγών των πολιτών με τα ΚΕΠ.

Μπαίνοντας στο gov.gr, θα υπάρχει επιλογή για σύνδεση ΚΕΠ, όπως υπάρχει τώρα η εξουσιοδότηση, η υπεύθυνη δήλωση και η άυλη συνταγογράφηση. Ο πολίτης θα κάνει την επιλογή και θα ταυτοποιείται με τους κωδικούς TaxisNet.

Θα επιλέγει το ΚΕΠ με το οποίο θέλει να συνδεθεί και θα ζητάει να κάνει online αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού. Πρόκειται για μια σειρά πιστοποιητικών που δεν είναι ακόμη ώριμη η απευθείας έκδοσή τους από το gov.gr, οπότε για αυτά θα κάνει αίτηση.

Ο υπάλληλος θα παραλαμβάνει την αίτηση και θα κάνει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες διεκπεραίωσης όπως συμβαίνει και τώρα. Πρόκειται για έγγραφα που δεν απαιτούν άλλα δικαιολογητικά ή απαιτούν δικαιολογητικά που θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τους υπαλλήλους των ΚΕΠ.

Ο υπάλληλος θα το εκδίδει κατόπιν της αίτησης και μετά είτε θα το στέλνει στο email του πολίτη είτε στην ψηφιακή θυρίδα του. Η ψηφιακή θυρίδα είναι ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται μέσα στο gov.gr τα πιστοποιητικά την έκδοση των οποίων κάνει ο πολίτης μέσω του gov.gr. Δηλαδή, αν ο πολίτης κάνει υπεύθυνη δήλωση στο gov.gr και κάνει και μια εξουσιοδότηση, θα έχει τη δυνατότητα να δει και στη θυρίδα την υπεύθυνη δήλωση που έχει κάνει. Εκεί λοιπόν θα μπορεί να βρίσκει και το πιστοποιητικό που έχει ζητήσει από το ΚΕΠ.

Τα πιστοποιητικά που θα εκδίδονται και θα αποστέλλονται ψηφιακά είναι:

  • Έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου
  • Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου
  • Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γάμου
  • Χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας
  • Χορήγηση πιστοποιητικού σπουδών πανεπιστημίου
  • Βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης στο ΙΚΑ
  • Μεταδημότευση συζύγων όταν ο ένας είναι ήδη δημότης
  • Μεταδημότευση ενηλίκου για την ανάκτηση της αρχικής δημοτικότητας που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του
  • Μεταδημότευση συζύγων και τέκνων από άλλο Δήμο όταν όλα τα μέλη της οικογένειας είναι εγγεγραμμένα στον αυτό δήμο ή κοινότητα
  • Μεταδημότευση άγαμου ενηλίκου σε δημοτολόγιο δήμου ή κοινότητας εκτός του τόπου καταγωγής του ίδιου ή των γονέων του
  • Αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό κατανάλωσης υδροληψίας

Τα έγγραφα μέχρι σήμερα φτάνουν δωρεάν στους πολίτες είτε μέσω ταχυδρομείου είτε με courier.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε μέσω του gov.gr και η λειτουργία του συστήματος άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων, μέσω του οποίου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν εξ’ αποστάσεως ιατρικές συνταγές στο κινητό τους τηλέφωνο και με αυτές να εξυπηρετούνται σε φαρμακεία.   

Ακολουθεί η σχετική οδηγία:

Οδηγίες ένταξης υπηρεσιών στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλης (gov.gr)

Καλλιθέα, 13/4/2020
Α. Π.: 9347 ΕΞ 2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών

Θέμα: «Οδηγίες ένταξης υπηρεσιών στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλης (gov.gr)»

Με το άρθρο 52 του ν. 4635/2019 (Α’ 167), θεσμοθετήθηκε η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (ΕΨΠ) gov.gr, ως το μοναδικό ψηφιακό σημείο επαφής πολιτών και επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση για την παροχή ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών.

Κεντρικός στόχος της ΕΨΠ είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων στην κρατική ικανότητα να παρέχει γρήγορες και αξιόπιστες ψηφιακές, δημόσιες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου αυτού, η ΕΨΠ καλείται να αντιμετωπίσει μια χρόνια παθογένεια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης: τον κατακερματισμό και τη διασπορά των παρεχόμενων ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών από διαφορετικούς ιστοτόπους καθώς και τη μη τυποποίηση τους. Για παράδειγμα, στις περισσότερες περιπτώσεις ψηφιακών υπηρεσιών, ακολουθείται διαφορετική φιλοσοφία, εμφάνιση και λειτουργικότητα (εμπειρία χρήστη) και δεν διασφαλίζεται η απαιτούμενη κρατική ομοιομορφία. Επιπρόσθετα, συχνά παρατηρούνται διαφορετικές μέθοδοι αυθεντικοποίησης ενώ απαιτείται επανάληψη της απαιτούμενης πληροφορίας από τον πολίτη ή την επιχείρηση προκειμένου να κάνει χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών του Κράτους. Ως αποτέλεσμα, η λειτουργία του Κράτους ως πάροχος δημοσίων υπηρεσιών δεν χαρακτηρίζεται από φιλικότητα προς το χρήστη, ενώ πολλές δημόσιες υπηρεσίες, παρότι παρέχονται με αρτιότητα, παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό ή/ και δύσκολα αναζητήσιμες. Σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία που εισάγει η ΕΨΠ, οι ψηφιακές υπηρεσίες και τα συστήματα που τις παρέχουν θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν υπό την εποπτεία και ευθύνη του εκάστοτε φορέα- παρόχου, με το gov.gr να λειτουργεί ως το κοινό σημείο πρόσβασης και εύρεσης των υπηρεσιών αυτών. Η ΕΨΠ φιλοδοξεί να διευκολύνει τον συναλλασσόμενο να έρθει σε επαφή με όλες τις παρεχόμενες, από το δημόσιο, ψηφιακές υπηρεσίες με ομοιογένεια και ασφάλεια, διασφαλίζοντας πλέον κοινή εμπειρία χρήσης.

Οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας του covid-19 και η ανάγκη να μειωθούν οι φυσικές επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες, οδήγησαν στην απόφαση να τεθεί η ΕΨΠ σε δοκιμαστική λειτουργία, (Beta), νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, και πιο συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου 2020. Καθίσταται εξ’ αυτού, αναγκαία η παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις της κείμενης νομοθεσίας και να επιτευχθεί ταχύτατα ο στόχος της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας της ΕΨΠ και της εξέλιξης της ως το μοναδικό, ενιαίο κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης και συναλλαγής των πολιτών και των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση.

Τονίζεται πως κεντρική κυβερνητική επιλογή και βασική προτεραιότητα είναι κάθε νέα ψηφιακή υπηρεσία προς τον πολίτη, τον επαγγελματία ή την επιχείρηση, και ειδικώς αυτές που συμπεριλαμβάνουν:

(α) αυθεντικοποίηση του χρήστη προκειμένου να εισαχθεί σε ειδική πλατφόρμα από την οποία θα παραλάβει το ηλεκτρονικό διοικητικό προϊόν,

(β) παροχή πληροφόρησης και οδηγιών για άλλες πλατφόρμες που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες,

(γ) ψηφιακή υπηρεσία εθελοντικής φύσης όπου ο ενδιαφερόμενος συναλλάσσεται με τη δημόσια διοίκηση εφόσον το επιθυμεί και όχι λόγω νομικής υποχρέωσης, να παρέχεται εφεξής μέσω της ΕΨΠ και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας εγκυκλίου.

Στις επόμενες ενότητες 1 και 2 δίνονται οδηγίες για το πως πρέπει να κινηθούν οι φορείς τόσο για υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες (ενταγμένες ή μη στην ΕΨΠ) όσο και για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

1. Υφιστάμενες Ψηφιακές Υπηρεσίες

1Α. Παρουσίαση των υφιστάμενων υπηρεσιών που έχουν ενταχθεί στην ΕΨΠ

Στην ΕΨΠ ακολουθείται πολιτο-κεντρική προσέγγιση και οι υπηρεσίες ταξινομούνται βάσει γεγονότων ζωής. Στόχος είναι ο πολίτης να μπορεί να βρει οποιαδήποτε υπηρεσία με 3 το πολύ clicks.

Ως εναλλακτική, παρέχεται επίσης δευτερεύουσα ταξινόμηση των υπηρεσιών βάσει της οργανωτικής δομής των φορέων που τις παρέχουν ή τις υποστηρίζουν, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι ήδη γνωρίζουν τον εκάστοτε φορέα. Τέλος, παρέχεται και δυνατότητα αναζήτησης με ελεύθερο κείμενο.

Στο παράρτημα Α παρουσιάζονται αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης μιας υπηρεσίας στην ΕΨΠ. Στο παράρτημα Β παρουσιάζεται ο οδηγός συγγραφής περιεχομένου.

1Β. Επεξεργασία υφιστάμενων υπηρεσιών που έχουν ενταχθεί στην ΕΨΠ

Οι φορείς Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να ελέγξουν αν όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην αρχική έκδοση της ΕΨΠ και να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους για τις ήδη ενταγμένες υπηρεσίες ή να υποδείξουν υπηρεσίες που δεν έχουν συμπεριληφθεί.

Προκειμένου για την υπόδειξη των απαραίτητων αλλαγών στις ήδη καταχωρημένες υπηρεσίες, οι φορείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σχετική φόρμα που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://foreis.services.gov.gr. Οι παρατηρήσεις μπορεί να αφορούν προσθήκη πληροφορίας (π.χ. χρήσιμο σύνδεσμο), διόρθωση κάποιου από τα ήδη καταχωρημένα μεταδεδομένα (π.χ. περιγραφή υπηρεσίας) ή ακόμη και πρόταση αλλαγής της αντιστοίχισης της υπηρεσίας στα 2 πρώτα επίπεδα ή την προσθήκη ενός νέου επιπέδου (π.χ. Γεγονός ζωής).

1Γ. Εισαγωγή υφιστάμενων υπηρεσιών που δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΨΠ

Προκειμένου για την υπόδειξη ήδη υλοποιημένων ψηφιακών υπηρεσιών που δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΨΠ, οι φορείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σχετική φόρμα που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://foreis.services.gov.gr. Μετά την καταχώρηση της υπηρεσίας σας, θα ακολουθήσει έλεγχος και έγκριση της υπηρεσίας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην παρούσα έκδοση της ΕΨΠ η διαχείριση του περιεχομένου και των υπηρεσιών κάθε φορέα, γίνεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η επόμενη έκδοση της Πύλης θα περιλαμβάνει διαχειριστικό εργαλείο με το οποίο θα μπορεί ο κάθε φορέας να καταχωρήσει τις απαραίτητες αλλαγές στα δεδομένα των υπηρεσιών του, καθώς και να προσθέσει νέες υπηρεσίες. Οι φορείς θα ενημερώνονται με ηλεκτρονικό μήνυμα είτε για την επιτυχή δημοσίευσης της υπηρεσίας τους, είτε για τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να δημοσιευθεί.

2. Νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες που υλοποιούνται από τους φορείς

Τα βήματα που ακολουθούνται για την καταχώρηση μιας νέας υπηρεσίας είναι τα ακόλουθα:

– Οι φορείς Γενικής Κυβέρνησης θα πρέπει για κάθε νέα υπηρεσία να υλοποιούν μια σελίδα υποδοχής, η οποία θα αποτελεί το μοναδικό σημείο για την είσοδο στην υπηρεσία (login page). Συνίσταται η χρήση ενός εξωτερικού συστήματος αυθεντικοποήησης όπως για παράδειγμα TAXIS login. Οδηγοί και κατευθύνσεις για τα θέματα παρουσίασης και υλοποίησης της σελίδας αυτής, παρουσιάζονται στο σύνδεσμο: https://guide.services.gov.gr/

– Θα πρέπει να αιτηθούν/επιλέξουν ένα domain που θα πρέπει να είναι σύντομο, αντιπροσωπευτικό για την υπηρεσία, θα έχει κατάληξη gov.gr και δεν θα αντιστοιχεί στην επωνυμία του φορέα. (π.χ. ypiresia.gov.gr και όχι mindigital.gov.gr)

– Η νέα υπηρεσία και τα μεταδεδομένα της υπηρεσίας σας θα πρέπει να καταχωρηθούν στη σχετική φόρμα που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://foreis.services.gov.gr. Κατά την καταχώρηση θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη σωστή καταγραφή του τίτλου και της περιγραφής της υπηρεσίας σας (δείτε το παράρτημα Γ του παρόντος οδηγού), καθώς και στην πλήρη καταγραφή των χρήσιμων συνδέσμων.

– Μετά την καταχώρηση της υπηρεσίας σας, θα ακολουθήσει έλεγχος και έγκριση της υπηρεσίας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σημείωση: Οι ιστοσελίδες των φορέων εξακολουθούν να λειτουργούν με το domain που αντιστοιχεί στο όνομα του φορέα. Οι υπηρεσίες όμως που απευθύνονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα μεταφερθούν σε domains σύμφωνα με τα παραπάνω και θα ενταχθούν στην ΕΨΠ. Οι ιστοσελίδες των φορέων θα εξακολουθούν να περιέχουν πληροφορίες και περιεχόμενο για τα θέματα πολιτικής του κάθε φορέα.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://foreis.services.gov.gr οι φορείς μπορούν να ενημερώνονται:

• για το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο της ΕΨΠ

• για εγχειρίδια και οδηγίες

• για την διάρθρωση (ταξινομία) των υπηρεσιών της ΕΨΠ

Οι υπεύθυνοι ψηφιακών δράσεων των φορέων ή ελλείψει αυτών οι επιχειρησιακά/τεχνικά υπεύθυνοι κάθε υπηρεσίας που απευθύνεται σε πολίτες/επιχειρήσεις, υποχρεούνται άμεσα, να προβούν στα ακόλουθα βήματα:

(α) Να ελέγξουν, αν οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουν περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση λειτουργίας του Μητρώου Ψηφιακών Υπηρεσιών καθώς και τον τρόπο παρουσίασης τους. Αν κάποια ψηφιακή υπηρεσία δεν περιλαμβάνεται, να προβούν στις παραπάνω ενέργειες, ώστε αυτή να συμπεριληφθεί στην δεύτερη φάση του μητρώου.

(β) Να συνεργαστούν με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την διάθεση νέων ψηφιακών υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρέχει κάθε περαιτέρω ενημέρωση και διαρκή καθοδήγηση στα θέματα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ