Η Ελλάδα χάνει 5,4 δισ. ευρώ το χρόνο από τις εισπράξεις ΦΠΑ

Η Ελλάδα χάνει 5,4 δισ. ευρώ το χρόνο από τις εισπράξεις ΦΠΑ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα της ΕΕ που εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ.

Στα 5,4 δισ. ευρώ ανέρχονται κάθε χρόνο οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν για το «έλλειμμα ΦΠΑ», τα οποία και έδειξαν ότι συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση χάνονται ετησίως 159 δισεκατομμύρια ευρώ από την ανωτέρω πηγή.

Με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει χάσει από τον ΦΠΑ κατά τη χρονική περίοδο 2000-2014 σχεδόν 90 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 30% του χρέους της χώρας.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Ε.Ε. παρουσιάζουν ότι η χώρα έχασε το 2014 από τον φόρο προστιθέμενης αξίας 4,926 δισ. ευρώ, όμως η χώρα κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες από τον ΦΠΑ οι οποίες είχαν διαμορφωθεί στα 6,3 δισ. ευρώ το 2013 ή ποσοστό 34% στα 4,9 δισ. ευρώ το 2014 ή 28%. Με τα παραπάνω ποσοστά, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις απώλειες από τα δυνητικά έσοδα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με τις χώρες της ΕΕ που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ και σχεδόν τριπλάσιες του μέσου όρου. Στη συνέχεια ακολουθούν η Λιθουανία και η Μάλτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους που περιορίστηκαν οι απώλειες, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι η μείωση από την 1η Αυγούστου του 2013 του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23%. Η μείωση έφερε το αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή στην εστίαση, που αποτελεί από τις μεγαλύτερες πληγές για τα δημόσια έσοδα, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ όχι μόνο δεν φέρνει περισσότερα έσοδα στο κράτος, αλλά διογκώνει και τη φοροδιαφυγή, δίνοντας το «πάτημα» σε πολλές επιχειρήσεις να μην εκδίδουν αποδείξεις προκειμένου να μπορέσουν να κατεβάσουν τις τιμές.

Από την πλευρά τους, οι πιστωτές της χώρας επιμένουν στην αύξηση της απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα, θεωρώντας ότι έτσι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα θα μειωθεί το διοικητικό κόστος που προκύπτει τόσο για τη φορολογική διοίκηση όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις όσον αφορά τη συμμόρφωση των τελευταίων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Ακόμη, όπως αναφέρουν, με την αύξηση του ποσού της απαλλαγής ευνοείται, συγκριτικά με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, καθώς δεν υποχρεούνται να επιβάλλουν ΦΠΑ στις παραδόσεις αγαθών και στις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν.