Η Ελλάδα επιδιώκει εξαίρεση από την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση φυσικού αερίου

Η Ελλάδα επιδιώκει εξαίρεση από την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση φυσικού αερίου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οριζόντια μείωση 15%, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από την Ε.Ε., δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας, γιατί αυτό επί της ουσίας για την Ελλάδα σημαίνει μείωση 24%».

Η Ελλάδα θα επιδιώξει κατά την αυριανή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία πενταετία, έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι αυτό που θα συζητούσε η Αθήνα, θα ήταν ως βάση σύγκρισης να λαμβανόταν υπόψη η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων, που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η πρόταση της Κομισιόν, όπως έχει διατυπωθεί, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» – Τι θα επιδιώξει η Ελλάδα

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οριζόντια μείωση 15%, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από την Ε.Ε. -λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας-, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας, γιατί αυτό επί της ουσίας για την Ελλάδα σημαίνει μείωση 24%».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η Ελλάδα αύριο θα επιδιώξει αλλαγή αυτής της πρότασης, θα επιδιώξει να εξαιρεθεί η χώρα μας από αυτή τη μείωση. Αυτό που θα συζητούσαμε θα ήταν η βάση σύγκρισης να ήταν η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας».

«Θεωρούμε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι όπως είχε πρωτοδιατυπωθεί, είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα αύριο θα επιδιώξει εξαίρεση από αυτό. Εάν αποφασιστεί κάποια μείωση, να αποφασιστεί με βάση την προηγούμενη χρονιά και όχι με βάση τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας».