Η Ελλάδα βάζει ξανά «στοπ» στα γυρίσματα ξένων κινηματογραφικών παραγωγών

Η Ελλάδα βάζει ξανά «στοπ» στα γυρίσματα ξένων κινηματογραφικών παραγωγών

Το γραφειοκρατικό καθεστώς της Ελλάδας έστειλε τον σκηνοθέτη των γυρισμάτων της ταινίας του Matt Damon στην Τενερίφη.

Η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς για μια χώρα είναι παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο στη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας και της ιστορίας ενός λαού, αλλά και στον τρόπο που τον βλέπουν οι άλλοι. Σε περίπτωση που αξιοποιηθεί σωστά και από φορείς, όπως το Υπουργείου Τουρισμού, τότε τα ωφέλη πολλαπλασιάζονται.

Τα γυρίσματα ταινιών όπως “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι”, το “Mamma Mia”, ή το “Πριν τα Μεσάνυχτα”, πέρα από την τουριστική προβολή του φυσικού κάλλους της χώρας έδωσαν υπεραξία σε διάφορα μέρη μετατρέποντάς τα σε τουριστικά αξιοθέατα που συνδέθηκαν με υπερπαραγωγές και πρωταγωνιστές του Χόλυγουντ. Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να εκμεταλλεύονται τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τέτοιες παραγωγές, δημιουργώντας ένα “φιλικό” φορολογικό πλαίσιο για τους σκηνοθέτες.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά η ελληνική γραφειοκρατία στάθηκε εμπόδιο με αποτέλεσμα ο γνωστός ηθοποιός Matt Damon να γυρίσει την ταινία του όχι στην Ελλάδα αλλά στην Ισπανία. Το χειρότερο όλων είναι ότι, πέρα από τα έσοδα που έχασε το κράτος από μια τέτοια συνεργασία, τα γυρίσματα θα γίνουν στην Τενερίφη και το σκηνικό που θα στηθεί θα είναι ελληνικό! Οι παραγωγοί της νέας ταινίας του Matt Damon επέλεξαν τελικά την Σάντα Κρουζ της Τενερίφης για τα γυρίσματα σκηνών που, υποτίθεται, πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Οι ισπανικοί δρόμοι έχουν αποκτήσει για λίγες μέρες ελληνικές ταμπέλες και ελληνικές διαφημίσεις προϊόντων στους δρόμους, προβάλλοντας έστω και με στρεβλό τρόπο την εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας.

Σκηνοθέτης στη νέα ταινία του Matt Damon που υποδύεται τον ήρωα Jason Bourne, είναι ο Paul Greengrass.

Οι Ισπανοί φαίνεται πως βλέπουν αρκετά μακριά καθώς οι αρμόδιες Αρχές της χώρας έχουν στα “σκαριά” ένα νέο, απλοποιημένο πρόγραμμα κινήτρων για κινηματογραφικές παραγωγές στη χώρα, ώστε να προωθήσουν διεθνώς την Ισπανία.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που γίνονται γυρίσματα στην περιοχή. Υψηλού κόστους κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το Fast & Furious 6 και το Wrath of the Titans έχουν γυρίσει σκηνές τους στην Τενερίφη. Ακόμη, η πρόσφατη ταινία του Ridley Scott Exodus: Gods and Kings γυρίστηκε στην Ανδαλουσία.Η Ισπανία πρόκειται να προβληθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες με το λανσάρισμα του νέου κύκλου της σειράς Game of Thrones, τμήματα της οποίας γυρίστηκαν στη Σεβίλλη και την πόλη της Οσούνα.

Σε ότι αφορά το νέο πρόγραμμα κινήτρων κινηματογράφησης στην Ισπανία θα ισχύει το 15% των δαπανών που πληρούν τις προϋποθέσεις για την ηπειρωτική χώρα και ένα 35% για τις Καναρίους Νήσους, οι οποίες προσφέρουν ήδη ειδική φορολογική ζώνη για πολλά χρόνια.

Αναρωτηθείτε πάντως τι θα γινόταν εάν τελικά η συγκεκριμένη ταινία γυριζόταν στην Ελλάδα. Η θετική προβολή που θα είχε πάρει στα διεθνή ΜΜΕ η χώρα, οι δημοσιογράφοι που θα έρχονταν να καλύψουν τα γυρίσματα, αλλά και τα έσοδα που θα προέκυπταν από την αύξηση της τουριστικής κίνησης θα έδιναν μια άλλη πνοή. Ποιος άλλωστε δεν θα ήθελε να φωτογραφηθεί με τον Matt Damon ή με φόντο κάποιο από τα μέρη που γυρίστηκε η ταινία ενός ηθοποιού τέτοιου βεληνεκούς!